Kultur Stockholm

Möt världen med ett leende – Och den ler tillbaka

Möt världen med ett leende – Och den ler tillbaka;  “Smile and the rest will follow” är en av utställningar som nu pågår på Fotografiska museet i Stockholm, ett museum, dit jag går ganska ofta. Jag har läst om utställningen och ville gärna se den så söndagens gråväder passade perfekt för ett besök. Och fotografen Jan Hildebrandts bilder och texter grep  verkligen tag i mig. Ordentligt.

Möt världen med ett leende

är en utställning av fotografen Jan Hildebrandt i samarbete med Operation Smile.Under ett års tid har Jan Hildebrandt dokumenterat organisationens arbete i tre länder och på tre kontinenter. I Ghana, Mexico och Filippinerna får besökarna via bilder följa nio barn och vuxna före under och efter den operation som som gett dem ett “nytt liv”. Alla operationer har utförts av volontärer som gör detta helt utan lön och i samverkan med lokal personal.  Och en operation som tar ett par timmar kan för alltid förändra dessa barns liv.

“Möt världen med ett leende och den ler tillbaka mot dig…Men om ansiktet ses som ett tecken på att du bär på en förbannelse – då kan mötas du av rädsla, hån och utfrysning”. För många barn som föds med läpp, käk eller gomspalt och föds i länder där föräldrar och anhöriga inte har möjlighet att betala operationer blir detta en verklighet.

Möt världen med ett leende - En utställning på Fotografiska i Stockholm som verkligen berör.

Sedan starten 1992 har den medicinska hjälporganisationen “Operation Smile” samlat in pengar och utfört över 290 000 operationer käk, gomspalts och läppoperationer. I Sverige är det rutin att göra liknande operationer en kort tid efter ett barns födelse .

En möjlighet har skapats

för många barn och deras anhöriga att få ta del av både genemskap och ett nytt liv genom operationen. Att kompetensutveckla sjukvården på plats så att länderna själva på sikt ska kunna ta hand om sina egna patienter  och det utifrån WHO:s riktlinjer .

Några av barnen.

Tänk att som liten få höra detta.

Kevin före och efter sin operation.

Här är Jermy 16 månader från Filipppinerna. Hans mormor berättar att “de sa att hans misssbildning berodde på en misslycak abort” .

Jeremy med sin pappa före operationen och med mormor efter.

Brian är ett år och är född i Mexico. Hans mamma Yasmin är ung, 17 år och när han föddes blev hon rädd och kände skuld för att hom inte haft råd att ta sina vitamintabletter ordentligt.  Hon säger “utan operation hade våra liv varit väldigt annorlunda”

Vilken lycka att kunna möta världen med ett leende efter en lyckad gomspaltsoperation. Brian med sin pappa och mamma.

Mer om utställningen “Smile” finns på Fotografiska museets hemsida och här presenteras även de andra pågående utställningarna. Även dessa såg jag och återkommer till dem.   “Wonderland” – där modeskaparen Kirsty Mitchell har fotograferat sin både skrämmande och vackra sagovärld.  “Sthlm Forever, en samlingsutställning över och från Stockholm med bilder av olika fotografer från olika tider. Här är den bild August Strindberg  tagit den äldsta, från 1907-1908 och den nyaste från sommaren 2018.  Hand to handav Paul Hansen och Åsa Sjöström lyfter  med bilder från olika delar av världen kopplingen till det livsnödvändiga behovet av tillgång till  vatten och hygien. (Arvida Byströms utställning “Inflated Fiction” i rosa och kring identitet och könsnormer passerade jag bara)

 

40 svar på ”Möt världen med ett leende – Och den ler tillbaka”

  1. “You have only ONE chance to make a first impression.”
    Tänk på det! Det är ytan man ser.
    Operation SMILE är något jag bidragit till i flera år;
    inte mycket, men … många bäckar små …

    1. Visst är det så! Och sedan igår bidrar jag också till Operation Smile. Känns väldigt viktigt. Utställningen var så rörande och berörande.
      Så fint att du också är med här. Hoppas på att fler nappar på tanken.

  2. Åhh, sånt där nyper i själen! Stackars barn med missbildningar. Det var mycket skrock omkring detta. Skrämsel och rädslor.
    Att le och le stort, är av stor betydelse. Då ser man leendet mer och blir glad!
    Uttrycket “Le stort och gå fort, så ser ingen hur ful du är” ligger mycket i. Vet inte om det var Lasse Åberg eller någon annan som myntade det.
    Ha en fin Nobelkväll med god mat och spruttdricka! Stor kram!

    1. Utställningen var rörande och gripande på många sätt. En otroligt fin dokumentation och så stor skillnad en mindre operation kan göra för så många.
      Tack, det blir säkert en fin kväll. Och minnena tar jag med mig. Har fortfarande mina nobelklänningar kvar och jag kommer i dem. Men liiiite trånga är de. Handskar och väska ligger också i sina lådor.
      Önskar dig också en fin kväll-
      Stor kram!

  3. Vad kul att du har besökt denna utställning! Jag funderar fortfarande på vad är det som gör dessa bilder så gripande. Rent och skärt elände finns det gott om dessvärre. Men utställningen lämnade mig inte tom och desillusionerad över mänsklighetens mörka sidor. Den ingöt hopp och värme. Ty människan förmår också göra mycket gott!

    Ha det bra!

    1. Just så kände jag också. Hoppet fanns och finns för dessa barn och deras familjer. Bestämde mig för att bidra lite till detta vällovliga arbete.
      Hoppas ni har det bra och jag ska i kväll se hur ni har det via bloggen.

    1. Utställningen var gripande och väldigt bra. och tänk så lite som kan behövas för att göra stor skillnad.

  4. Vilket fantastiskt volontärarbete som verkligen gör stor skillnad för många människor – självklart för barnen, men även för föräldrarna och andra i omgivningen. Stor ELOGE!

    Ha en fin kväller!

    1. Utställningen var verkligen gripande och berörde mig mest denna gång-(Såg även de andra utställningarna under dagen på Fotografiska) Dessa volontärarbeten som pågår runt om är verkligt lovvärda och tanken är attinhemsk personal också utbildas och att de i fortsättningen ska kunna utföra operationerna.
      Önskar er också en trevlig kväll. Här blir det Nobelkalas. (Med god mat och bubbel här hemma)

  5. Jag kan tänka mig att det är en utställning som berör! I vårt land är det en självklarhet med operation men i många länder anses barnen bära det “onda märket”. Jag tror inte att vi fullt ut kan förstå vad det innebär i lidande så hatten av för dessa volontärer som ger barnen en ny chans. Väldigt gripande bilder vilket jag tror beror på att det handlar om oskyldiga små barn som anses onda och utan operation förlorat chansen till ett normalt liv.

    Kram

    1. Utställningen var så bra och gripande. Och dessa operationer görs ju här i Sverige i många andra länder på riktigt små barn och här är det inte pengar som har betydelse om ett barn ska kunna leva ett liv med ett leende som de kan glädjas åt-
      Volontärerna gör ett fantastiskt arbete och tanken att de också lär upp den inhemska personalen är också väldigt god. Fler barn kan då få chansen. Just detta att barnen anses onda med ett avvikande utseende och att omgivningen vill hitta orsaker till att dessa komplikationer uppstått.
      Kram och trevlig kväll.

  6. Hjälp till självhjälp är absolut det bästa. och det tycker jag man kan kalla det du berättar om projektet Smile. Jag skulle gärna sett den utställningen också, men den missar jag, jag har nyss kommit hem från ett Stockholms-besök och det får bli det sista för i år. 🙂 Jag ska gå in och läsa om Smile, jag har fått information om det via brev, men inte läst speciellt mycket.

    Ha en fin kväll, förstår av andra kommentarer att ni ska festa i Nobels anda!

    1. Vad trevligt att du varit i Stockholm. Förstod att du skulle hit. Synd att du missade Fotografiska men är man i huvudstaden så finns mycket att se och uppleva så man kan inte hinna med allt.Tror säkert du haft fina och njutbara dagar, trots vissa grå nyanser. Jag visste inte så mycket om “Operation Smile” men vet nu mer och jag bestämde mig för att ge ett litet bidrag.
      Lite extra festligt blir det här. Och jag får väl minnas de två Nobelfester jag varit på. Och det gör jag med glädje.
      Önskar dig en fin kväll.

  7. Det volontärarbetet gör verkligen skillnad! Som Ruth säger, “You have only ONE chance to make a first impression. Dessa operationer förändrar ju livet totalt för ett barn. Tänk så mycket man kan göra idag, som inte var möjligt för säg 50-60 år sedan. Det här operationerna är lika viktiga som operationer som korrigerar könsstympningar. De syns visserligen inte, men förändrar ju också kvinnors liv totalt. Mig vetande finns där också frivilligorganisationer som genomför dessa operationer.

    1. Visst gör alla dessa volontärsinsatser stor skillnad. Och visst är det fantastiskt med allt som kan göras idag och som inte tidigare var möjligt. Tänkte när jag såg utställningen även på dessa könssympade flickor och vet att det även där pågår en hel del operationer av volontärer för att försöka korrigera detta. Ett så viktigt arbete. Utställningen här var så bra och tänkvärd. (Såg även tre av de andra utställningarna, men denna berörde mig mest)

  8. God kväll!
    För ett par veckor sedan hade vi på Rebeckalogen en läkare från vårt sjukhus som arbetar som volontär till och ifrån på Operation Smile. Ett otroligt fint anförande och vi samlar in fortfarande pengar till detta ändamål.
    Vilken insats de gör!
    Kram/A-K

    1. God kväll!
      Vad roligt att läsa detta. Och ett så viktigt jobb denne läkare gör. Kan tänka mig att det var intressant att lyssna på hans anförande. Pengar behövs och jag bestämde mig igår, efter att ha sett utställningen att bidra lite grann. För här kan lite göra så mycket.
      En otroligt fin insats är det här som görs.
      Varm kram!

  9. Vilken gripande utställning, den skulle jag vilja besöka! Får se om jag får till det nästa vecka när jag är i Stockholm.

    Hoppas allt är bra med dig! Jag har haft en liten paus i bloggläsandet ett tag men nu ska jag läsa ikapp hos dig 🙂

    Kramar

    1. Utställningen är verkligen sevärd och i mitt tycke väldigt gripande. Det pågår ju flera utställningar här på Fotografiska och ska man se alla tar det sin tid. Men denna skulle jag varmt rekommendera .
      Tänker ofta på dig och hoppas ni har det bra.
      Gladde mig mycket åt ert N.Y.besök i höstas. Så kul att få hänga med på sidan av.
      Kramar!

  10. Fotografiska tillhör de ställen jag verkligen önskar jag kunde besöka med jämna mellanrum. Så oerhört givande. Konst är kul att se på men kan ibland vara knepigt att förstå sig på. Fotokonst gillar jag ännu mer. Och den här viktiga insamlingen behöver verkligen uppmärksammas. Alldeles nyligen läste jag en roman där en pjke föddes med gomspalt och fick leva sitt liv i mörkret inne i ett tält. Han fick inte gå utomhus av rädsla för att han skulle utlösa förbannelse över hela byn.
    Samtidigt förstår jag hur primitiva folk kan tolka sjukdomar som är så synliga, det måste vara någon typ av ond makt som har velat visa sin makt. Och kanske tror man också att det är smittsamt. Underbart att se alla glada lyckliga barn som fått hjälp! Kvällskram från pörtet

    1. Jag går hit då och då och det är verkligen ett levande museum på flera sätt. Och med aktuella utställningar.Jag hade inte tidigare hört talas om “Operation Smile” men nu vet jag mer och känner starkt för dessa volontärer som kan uträtta så mycket och ge barn och föräldrar ett hopp om ett värdigt liv i ljus. Det fanns mycket hopp i denna fotoutställning och det gjorde mig glad. Men jag blev också väldigt berörd av den.
      Kram!

    1. Tack! Ja, detta berör och är så viktigt. Och det positiva ger en extra glädje. Det finns hopp och möjligheter.

    1. Fotografiska har ofta många bra utställningar och denn var grep tag i mog på olika sätt. Så lite som kan behövas för att göra stor skillnad för dessa barn och familjer. Och en stor eloge till alla volontärer.
      Önskar dig också en bra vecka.
      Kram!

    1. Visst drabbas de anhöriga också. Helt klart! Men det går att göra skillnad och utställningen pekade just på det. Fantastiska bilder och med stort hopp. Ganska lite kan göra så mycket. Det mesta beror ju på var man föds. Självklarheter som hos oss att få hjälp eller en kamp för ett drägligt liv.

  11. Utställningar som berör på det här sättet är outstanding. Vi behöver mycket mera av liknande för att lära oss att förstå vår värld och allt vad den innehåller.
    Möt världen med ett leende, så sant det blir om man ger det leendet. Man får gensvar, positiv sådan, så gott som genast.
    Vi har ett ansvar för oss själva men också mot andra. Man vet ju själv vad ett litet leende kan betyda
    Tack Ditte för ditt gripande inlägg!

    1. Visst är det så. Att få perspektiv är verkligen viktigt. Jag blev tagen av utställningen och dessa foton. Barn som de såg ut före operationen och resultatet efter. Lyckan i allas ögon. Och ett leende betyder så mycket i många sammanhang. Jag kände bara flyktigt till organisationen “Operation Smile” tidigare men har nu satt mig mer in i den. En stor eloge till alla volontärer.
      Tack för fina ord Karin!

  12. Hej Ditte!
    Dom gör ett fantastiskt arbete och folk vandrar i dagar för att komma till operationssalen. Såg ett program på Tv om detta. Förr även i Sverige gjordes inte så fina operationer som nu. Gått framåt som med allt annat.
    Kram P ♥♥

    1. Utställningen var gripande och med fantastiska bilder. Och en stor eloge till alla volontärer som hjälper dessa barn och anhöriga till ett bättre liv.
      Kram!

  13. Har sett en dokumentär en gång om de här operationerna och visst är det helt fantastiskt vilken skillnad det blir. Vilken lycka att kunna få denna hjälp!

    1. Utställningen var både rörande och berörande och med fantastiska bilder. Fint att få veta mer om organisationen “Operation Smile” och en stor eloge till alla volontärer som hjälper barn och anhöriga att göra stor skillnad.
      Kram!

    1. Verkligen! Och att det finns hopp för dessa barn och deras anhöriga. En eloge till alla volontärer som som gör ett fantastiskt arbtet. Utställningen gjorde mig rörd och väldigt berörd. Men också hoppfull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *