Stockholm

Martin Luther King – Utställning på Nobelmuseet

Jag besökte i veckan Nobelmuseet i Stockholm, inrymt i det gamla Börshuset, vid Stortorget i Gamla stan. Vad som lockade  var utställningen “Rätten till frihet” . En utställning som belyser hur Martin Luther King Jr, ledare för den amerikanska medborgarrättsrörelsen, stred för afroamerikanernas rättigheter och alla människors lika värde. (Klicka på länkarna för mer info)

Utställningen om Martin Luther King finns att se på Nobelmuseet fram till september 2019“A right to freedom” en utställning om Martin Luther King och hans kamp för alla människors lika värde visas på Nobelmuseet fram till september 2019.

 

Martin Luther King Jr

inspirerar ännu – 50 år efter sin död. Hans budskap om människors lika rättigheter och lika värde är lika aktuell idag som det var för 50 år sedan. Martin Luther King befann sig i Memphis, Tennessee, USA och var här för att planera en stor protestmarch mot ekonomiska orättvisor i Washington. Han sköts här till döds den 4/4-1968 när han stod på en hotellbalkong och talade med några kollegor. Mannen som sköt Martin Luther King Jr var James Earl Ray som lyckades fly men greps ett par månader senare i London. Efter mordet på King utbröt stora oroligheter i många amerikanska storstäder och trupper från nationalgardet kallades in för att biså polisen att återställa ordningen.

Börshuset

Börshuset i Gamla stan

är från 1700-talet och Stockholms fondbörs fanns kvar här till början  av 1990-talet. På övervåningen har Svenska Akademien sina lokaler sedan 1914 och i huset finns också Nobelbiblioteket. På bottenvåningen finns  sedan 2001  Nobelmuseet som invigdes i samband med 100 års firandet av Nobelpriset som för första gång delades ut 1901.

Entréhallen på Nobelmuseet. här finns också en presentation av årets nobelpristagare.

Parallellt med utställningen “Right to Freedom” – “Rätt till frihet” finns 2018 års nobelpristagare presenterade liksom mycket annat som har med Alfred Nobel att göra. Olika visningar ingår i biljettpriset och en sådan gick jag med på. Man kan också gå runt på egen hand och en audioguide ger också god information.

Alfred Nobel finns på golvet i form av den medalj som delas ut till Nobelpristagarna.

Nog så viktigt. Alfred Nobels testamente. (En kopia) Här beskrev han noggrant hur hans arv skulle fördelas.

Mest känd

blev baptistpastor King som ledare inom den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Han kämpade för utvecklingen av de medborgerliga rättigheterna och blev en symbol för dem både i USA och runt om i världen. Fredliga metoder var viktiga och efter Mahatma Gandhis läror.

1964 blev Martin Luther King Jr den då yngste person att tilldelas Nobels fredspris. Priset fick han för sitt arbete mot rasdiskriminering och kamp för alla människors lika värde. (Detta genom civil olydnad och andra fredliga metoder.) Vid tiden för sin död 1968 arbetade King också hårt för att få ett slut på fattigdomen och att stoppa Vietnamkriget.

King inspirerades mycket av Mahatma Gandhi och hans tankar och läror.

Ett av de mest berömda talen. Ofta citerat. “I have a dream…” Talet hölls den 28 augusti 1963 vid Lincolnmonumentet i Washington D.C. i samband med  marschen till Washington för arbetet och frihet och mer än 200 000 personer deltog i den.

 

Besök i Stockholm

Efter Nobeldagarna i Oslo 1964 reste Martin Luther King till Stockholm. Här mötte han Nobelstiftelsen och flera av de personer som nominerat honom till mottagandet av Nobels Fredspris. Men King återvände till Stockholm våren 1966 för att tala vid en välgörenhetsgala på Operan. En av flera välgörenhetskonserter som organiserades av artisten Harry Belafonte. Och enligt King gav Belafonte upp sin karriär för att organisera människor och pengar till stöd för medborgarrörelsen. I Stockholm drog  “En gränslös kväll på operan” in ca 100 000, en ansenlig summa på den tiden.

Harry Belafonte i mitten med de folkkära Hasse& Tage som tillsammans med många andra artister medverkade under galan.

 

Och är man i Gamla stan så rekommenderas även en promenad här i de fina gamla gränderna. Historiens vingslag är ständigt närvarande. På olika sätt.

 

 

24 svar på ”Martin Luther King – Utställning på Nobelmuseet”

  1. En gång i tiden köpte jag en inbunden bok av Martin Luther King, vet inte när var hur och hittar den inte heller här hemma.
    Intressant att gå på en sån utställning. Tänkvärt.
    Trevlig helg, varm kram!

    1. Utställningen var väldigt bra och tänkvärd och det finns mycket vi här som vi kan jobba på. För det finns många fördomar hos oss svenskar.
      Passade även på att titta på det övriga som fanns här på museet.
      Kram och trevlig kväll.

  2. Vilken intressant utställning om en stor man som tyvärr inte fick leva klart sitt liv. Jag hoppas att hans barn har fått uppleva pappans önskemål men det kan vara osäkert. Även om vi har kommit en bit på vägen så finns fördomarna. Jag minns hur upprörd jag blev när min systerdotter kallades för “brunis” på förskolan och att inte personalen agerade mer än vad de gjorde…

    Kram och ha en fortsatt fin lördag!

    1. Utställningen var väldigt givande och är så viktig. Vi har mycket kvar även i Sverige att jobba med. Många fördomar finns. Döttrarna råkade ut för detta rejält när vi för många år sedan var i sydstaterna i USA. Och jag var inte alls beredd att det skulle vara så.
      Kram och trevlig kväll.

  3. Martin Luther King glömmer man aldrig så länge man lever. Jag minns ännu känslan när nyheterna lästes upp då han hade mördats. Fruktansvärt.
    Du är verkligen en aktiv människa Ditte och jag är glad att du delar med dig av allt du är med om.
    Tack!
    En fin helg önskas!

    1. Martin Luther King stod för så mycket och hans kamp för rättvisa och mot förtryck gav ju ringar på vattnet.Jag tyckte utställningen var väldigt bra och tänkvärd och budskapet är fortsatt så viktigt.
      Aktiv är jag nog och jag delar gärna med mig av det som jag tycker är viktigt. Jodå, en del annat också från den dagliga tillvaron.
      Önskar dig också en fin helg.
      Håller just nu på att tina upp frusna fötter och fingrar efter en vända på stan. Var helt fel klädd idag.

    2. Kan tänka mej att sydstaterna var en “eye opener” för er och era döttrar.
      Ni måste ha fått en del näsvisa frågor och givetvis blivit stirrade på.
      Hur tog flickorna det? Hur gamla var dom vid den tiden?
      Virginia är ju en sydstat, och när vi kom hit efter 20 år i Kalifornien
      och ett år i Alaska. år 1974, var det fortfarande en typisk sydstat vad beträffar ras.
      Det var som att gå 50 år tillbaka i tiden.

      Stora delar av Washington DC brändes efter MLKs mord.
      Tyvärr är rashat fortfarande med oss.

      1. Visst var det så Ruth! Vi hade tidigare varit i N.Y. i Californien och på Hawaii men där var det ingen som tittade eller agerade. Vad gäller döttrarna så var de 7-8 år så jag tror inte de noterade så mycket av det. Men vi, som föräldrar, gjorde det ju.
        Vid besök i Washington, Virginia, ett antal år senare, (bodde hos vänner i Mac Lean men gjorde stan ordentligt) så kände vi inte av detta.
        Jag såg just på utställningen bränder av flera amerikanska städer och allt blev på nytt så påtagligt.
        Och rashatet har vi ännu, tyvärr, inte blivit av med.

    1. Utställningen är verkligen intressant och budskapet är alltid aktuellt. Ja, detta mordet var så hemskt. Som du skriver – Så nära i tiden men ändå inte. Och vi har långt kvar att gå för att få till en rejäl förändring.
      Önskar er en fin kväll.

  4. Vilken intressant och tänkvärd utställning! Det är kanske inte så många dödsfall man minns från den tiden, men morden av Martin Luther King och J F Kennedy har nog etsat sig fast i min hjärna i alla fall.
    Intressant var också som vanligt all information du delar med dig av. Mycket som jag inte alls visste. Tack du!

    1. Utställningen kändes viktig och det arbetet som Martin Luther King påbörjade har fortsatt och det lär behövas länge än. Nog så aktuellt världen över även idag. Och visst har båda dessa mord etsat sig fast i huvudet.

  5. Tack för intressant information. En utställning jag gärna skulle vilja besöka, får se hur det blir med det… 🙂

    Vi har jättelångt att gå innan vi anser att alla människor har lika värde. Det räcker med att kolla sociala medier. Varför bär människor på så mycket ondska och låga, fördömande tankar om andra människor. Man behöver ju inte bry sig om man inte tycker om någon.

    Jo, jag tillhör också skaran som minns mordet både på John F Kennedy, Martin Luther King, Mahatma Ghandi, varför mördas människor som kämpar för det goda!? Visst, det ligger politik i dessa budskap,, men när det gäller ren välvilja och kärlek Olof Palme-mordet minns vi förstås också Det är inte bara utanför vårt lands gränser som sådana mord utförs.

    Kommer världen någonsin bli fredlig? Jag tvivlar på det, i vart fall får inte jag veta det, det kommer inte att ske inom de närmaste åren, om jag får gissa.

    Ett jätteintressant inlägg, tack Ditte!

    1. Utställningen här tyckte jag mycket om och jag sympatiserar verkligen med det som Martin Luther King stod för. Men han, John F Kennedy och Mahatma Ghandi
      hade tankar som var goda och de ville förändra något. Och politik finns hela tiden med. Mordet på Olof Palme finns med och där kan man ju undra varför. Men visst fanns det många som inte tyckte om honom. Även inom polis och andra högre tjänstemän.
      En fredlig värld känns nu ganska avlägsen och tyvärr kan ju inte historien heller erbjuda oss en sådan. Mne att kämpa för det man tror på är viktigt och jag är uppfödd med det och att kämpa för människors rätt till frihet.Så jag jobbar vidare på det… Det blev ett arv till mig från min pappa.

    1. Utställningen pågår till september 2019 så kanske hinner du se den. Jag tyckte den var väldigt bra.
      Önskar dig också en fin söndag.
      Kram!

  6. Som alltid ett både spännande och lärorikt inlägg. Tänk så mycket intressant det finna att bese i storstaden – känns avlägset från Vånga, men åh så roligt det vore om man hade såna trevliga utställningar på lite närmare håll.
    Dagen han mördades minns jag, liksom dagen då JF Kennedy blev skjuten – likaså dagen när Dag Hammarskjöld omkom i en flygkrasch – samma dag som min syster Eva föddes. Jag var tio år och jag och mina lekkamrater satt i en “lekstuga” i vår park och diskuterade livet … 🙂
    Önskar dig en fin söndag!
    Kram

    1. Jag delar gärna med mig från mitt håll och jag är både glad och tacksam för att du delar med dig av vad du upplever och har nära dig. Bra byte!
      Tänk att vi minns dessa händelser så tydligt trots att vi var ganska små. Tänkte just på detta när jag såg utställningen. Tre män som ville så mycket gott skjuts ihjäl…
      Önskar dig också en fin söndag. Vackert vinterväder i Stockholm men kallt. Just nu -7.
      Kram!

  7. Det där är en utställning som jag skulle vilja besöka, om det går. Martin Luther King, en kämpe som gjorde mycket för sin samtid.
    Jag lyssnade på Skavlans program på TV där han pratade med Jesse Jackson som såg Martin Luther King mördas. Han berättade mycket om deras vänskap och det var intressant att lyssna till. Båda var ju “stora” personer inom sina verksamheter.
    Tack för fin och bra information. Nyttig läsning.
    Kram!

    1. Jag tror du skulle tycka om att se den och ett besök här på Nobelmuseet är trevligt. Finns en hel del annat också att se. Och stolar så man kan vila sig.
      Kommer du inte hit så har du ju via mig sett lite av utställningen. Har med lite i dagens “Skyltsöndag” också.
      Jag såg också Jesse Jacksom hos “Skavlan” och hade det i åtanke när jag såg utställningen.
      Kram och jag önskar dig också en fin söndag.

  8. Det är alldeles förskräckligt att så lite har hänt under de femtio åren sedan Kings dröm-.tal! Man blir minst sagt missmodig….Kram

    1. Visst är det! Tänkte också på detta. Och nu med “Trumpeten” i USA känns det än mindre hoppfull där. Men i hela världen finns mycket att göra. Och vi kan ju börja med Sverige. Oftast är det enklare att sikta på andra länder…En viktig utställning är det.
      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *