Kina Kultur Peking

Kinas olika kök -En “kort” introduktion till en matresa

Den kinesiska maten har stor variation och Kinas “olika kök”,  alltså den mat som är karakteristisk för en viss del av  landet varierar. Idag räknar men med tio olika “kök” och då är Peking och Shanghai inberäknade här. Jag har i ett par inlägg skrivit om just matkultur i Kina  och vad man i huvudsak äter. Mycket är likt det vi äter men tillagningarna skiljer sig åt en hel del.  Att gå igenom Kinas olika “kök” i ett blogginlägg låter sig nästan inte göras, men en kort introduktion blir det.

Pekinganka. Idag räknas även Peking och Shanghai in i Kinas olika kök. Här är det pekinganka som tillreds.

Kinas olika kök

Förutom Peking och Shanghai räknar man  alltså till åtta övriga kök, alla med sina specialiteter. Shandong i norra Kina, Guandong/Kanton i sydöst, Sichuanköket, Hunan i centrala Kina, Huaiyang i närheten av Shanghai i öster och till detta kommer de mongoliska och muslimska köken. (Jodå, det finns några till…) Och så “hotpot” förstås. Här kommer en kort introduktion till några av köken.

Ugn/öppen eld där pekinganka kan tillredas enligt gammal sätt.

Pekinganka

Rätten är över 300 år gammaloch kommer ursprungligen från Nanjing, den gamla huvudstaden som ligger en bit söderut i Kina.  (Nan betyder söder och jing huvudstad) Ankorna bör komma från Pekingområdet och vara ca 60 dagar gamla och köttet anses då som mörast. Förberedelserna, allt ifrån uppfödning till grillning är viktigt och är en omständig procedur. Innan gästerna får ta del av ankan så grillas den över öppen eld i 30 -40 minuter och blir då alldeles gyllenbrun. (Den tidigare penslingen med soya bidrar) Inom fem minuter ska sedan ankan trancheras i tunna skivor direkt vid bordet av en kock för att alla smaker bäst ska framträda.

Själva ankan äts äts genom att doppa köttbitarna i en god sås och lägga det tillsammans med finskuren purjolök och lite andra tillbehör i en sorts ljummen  pannkaka som viks ihop och äts.  Såsen är gjord av jästa soyabönor och kallas ofta plommonsås på engelska, men plommonen är  frånvarande. Många kineser avslutar ankmåltiden med en soppa gjord på inkråmet. Just ankans knapriga skinn anses vara extra gott och smakrikt.

En anka äts sällan ensam utan ingår som en del av en middag och man beräknar att en anka räcker till mellan 6 och 8 personer. Jag har ätit Pekinganka vid flera tillfällen, men i mitt tycke blir den väl mäktig. Men att testa hör till.

Peking och det nordkinesiska köket

Mat som är typisk för Peking och norra Kina är mjölmat av olika slag; nudlar, dumplings, potatisrätter, soppor och pannkakor. Och just i  norra Kina odlas en hel del vete men inte ris. Det är ganska tung mat som värmen  för här är det vintertid tämligen kyligt. Mycket lök, vitlök, kål och nötter ingår också. Soya används mycket för att krydda maten men sällan separat.

Dumplings tillverkas och säljs på många ställen runt om. Vetemjöl, salt och vatten ingår. Ungefär som en pastadeg. Testa gärna. Recpet som jag provat finns här tillsammans med lite andra kinesiska recept som jag provlagat.

Potatis strimlad,  i form av “höstack”, aubergine med paprika och olika grönsaker med kyckling. Mat från Peking.

Sichuanköket – kanske det bästa av Kinas  kök

Sichuan i söder är Kinas största provins och enligt många kommer den bästa och mest varierade maten härifrån. Här är det strak kryddning som gäller med ingefära, vitlök, rödpeppar, kryddnejlikor och provinsens egen peppar, “blompeppar” . Kyckling, fläsk och insjöfisk  äts mycket tillsammansn med grönsaker. Många gånger serveras nudlar och bönor i stället för ris. Härifrån kommer också den omtyckta rätten “gongbao ji ding” – palatsväktarens kyckling – med nötter, chili och grönsaker i en god så. Här är det just såsen som är viktigast.

Överst till vänster “gong bao” och underst en gryta med aubergine, paprika och bönor.

Barnbarnet Max, här 10 månader, provsmakar kyckling “gong bao” och ris.

Hunanprovinsen

ligger i södra Kina och vad som kännetecknar maten här är just att den är rejält stark. Man brukar säga att ju starkare maten är ju bättre. Här kan den chilikryddade kycklingen bestå av ett berg av rödpeppar och med några kycklingbitar väl dolda.

Kantonesiska köket

Här är maten “lätt”  och många kineser som numer bor utomlands kommer härifrån och har tagit med sig sin kokkonst vidare i världen. Grönsaker, krispig mat där grillat, wokat, stekt och småkokt är karakteristiskt. En av de mer kända maträtterna härifrån är “dim sum” små degknyten med olika fyllningar. Ordet “dim” betyder att nudda vid hjärtat. Dim sunm är också en typ av dumplings och med väldigt tunn deg. (Av vatten , mjöl och salt) Odfta serveras knytena i bambukorgarmed gallerbotten. Korgarna ställs på varandraoch placeras över en kittel med kokande vatten. Ångan stiger upp genom gallren och genom korgarna och knytena tillagas på så sätt.

Dim sum , dumplings m.m. Kärt barn har många namn.

Mongoliskt och muslimskt

Muslimska restauranger serverar ofta mat från västra Kina och här används förstås inte fläskkött. Grillspett med lamm förekommer ofta och de steks på glödande kol. Och vill man inte ha lamm går det bar att få kyckling eller nötkött i stället. Fån det mongoliska köket kommer “hot pot” som är speciellt och värt att nämnas extra. Hot pot är som ett slags fondue på buljongbas. Man snabbkokar själv olika matvaror vid bordet i en gryta och över öppen eld. Numer finns också gasoleldade grytor och det innebär klart mindre os. Men även grytor som eldas med rödsprit förekommer. Till måltiden beställer man in olika fat med lövtunnt skivat kött, fisk, skaldjur och några tallrikar med kål, svamp, bönor, nudlar oc annat som man kan tänkas vilja ha för att stoppa i grytan. Man har här ett par pinnar som man dopppar i grytan och sedan äter man med andra pinnar. Till detta serveras många olika såser. Och för de som orkar kan man dricka den mustiga buljongen/soppan när man avslutat måltiden

En typ av hot pot restaurang i Peking

KInas olika kök erbjuder stor variation. Här "hot pot"Och en annan…

En hålet-i -väggen restaurang som vi ofta besökt. Så god mat och billigt. En middag för två med flera rätter och öl till ett pris av 48 kr .

Här finns det dukar på borden och en tv så man kan se arbetet som pågår i köket. Flera rätter och öl kostar här dryga 70 kr för två- 

Detta är sista delen,  del 3/3, där jag i korthet (nåja-  det blev tämligen långa inlägg)  skrivit om Kinas mat, matkultur och några av de “kök” som landet har. Så nu är det dags att prova på egen hand. Och någon direkt “kinamat” finns ju inte. Begreppet är vidare än så-

 

20 svar på ”Kinas olika kök -En “kort” introduktion till en matresa”

  1. Tack för ytterligare ett intressant inlägg om det kinesiska köket. Än en gång konstaterar jag att jag hade inte en aning om hur många olika kök det finns och hur variationsrik maten är. Men min erfarenhet sträcker sig bara till kinarestaurangernas utbud och “fyra små rätter” känns väldigt torftigt när jag läser här. Husse åt pekinganka när vi var utomlands och jag tror att det var i London. Minns att han tyckte det var väldigt gott. Själv valde jag en ganska så stark kycklingrätt som jag inte minns vad den hette men smakerna var mycket intressanta. Tror att det kinesiska köket hade tilltalat mig väldigt mycket!

    Kram och fortsatt fin fredag!

    1. Vad roligt att du tyckte det var en intressant matresa. Och den kinesiska maten har så mycket att erbjuda och med stor variation. “Fyra små rätter” är väldigt svenskt och ingen kines skulle beställa det. Men det kom ju till i sambamd med att många Hpng Kongkineser flyttade till Europa och Sverige och ville an och avpassa maten efter svensk smak. Roligt att ni i London fick bra kinesisk mat för den har mycket gott att erbjuda. Kul att “Husse” testade ankan.
      Kram i den vackra och ljumma eftermiddagen från Stockholm 0ch +21 grader.
      Önskar dig också en trelvig kväll.

  2. Intressant och vilken gullig bild på barnbarnet,-)))
    Så rent det ser ut när de lagar maten det ser också väldigt gott ut ,-))
    Så mycket olika sätt att göra maten, nu är jag himla trött i huvudet så lite konstig kommentar ,-)
    Kommer jag till Kina eller vet någon som kommer dit ska jag rekokommendera dina blogginlägg, intressant land måste jag säga!
    Att en anka räcker till så många,-)
    Förstår nu att kinamat inte säger någonting alls om landets matkultur det finns massvis att testa och njuta av.
    Kul att skriver om Kina som jag har helt ändrat uppfattning om,
    Jag trodde inte de låg före oss i mycket.
    Det måste ha varit en upplevelse att få bo i Kina, lära sig om allt och om människorna där.
    Det låter väldigt intressant.
    Som sagt allt ser otroligt rent ut något som vi i Sverige skulle ta efter.
    Allt gott till dig
    KRAM KRAM Primrose ,-)

    1. Kina ligger ju långt före oss och har alltid gjort. Tänk så många uppfinningar som kommit därifrån…Och tittar du på varor idag, de flesta – kläder, elektronik, skor, m.m. Även bilar görs i Kina och exporteras.Vi bodde ju här i fyra år och tog tilloss mycket och passade också på att resa en hel del inom Kina.
      Jätteroligt att jag kunnat förmedla min bild av detta gigantiska, fascinerande och spännande land.
      Och rent är det! Ligger inte i kultuern att skräpa ner.
      Kram och trevlig kväll.

  3. Jätte kul att läsa även om jag inte varit där, du har ju varit mkt o länge där så man lär sig nog både ett o annat under tiden, men såå söt han är den lilla 🙂 jag tror nog Kina har mkt intressant som vi här inte ens vet …hoppas du hade skönt hos dig i värmen kram å fin kväll

    1. Visst lär man sig och genom att resa och uppleva saker. Och jag bodde fyra år i Peking och reste mycket i landet. Fin aupplevelser.
      Max har var ju liten, 10 månader här och det var hans andra besök i Peking och det kom att bli fler.
      Visst är Kina ett intressant land och det är ju så stooort
      Kram och trevlig kväll.

  4. Stort TACK för ytterligare ett dregel-inlägg. Tur att det är sent och jag ätit. Det är både intressant och lärorikt att se den “äkta” kinesiska maten och inte den anpassad för svenska gommar i Stockholm.
    Konstig nog har jag ätit den bästa Pekingankan i Paris. Ja, jag har ju aldrig varit i Kina så. De svenska varianterna håller ingen hör klass enligt mig.
    Precis som du väljer vi så gott som alltid hål-i-väggen-restauranger. Å vi har aldrig blivit besvikna faktiskt, oavsett land.

    1. Roligt att du uppskattade inlägget. Och just den “riktiga” kinesiska maten har mycket varierat att erbjuda.Just hålet-i-väggen ställena gillar vi och kul att ni också gör det. Man får lite extra upplevelser där.
      I Sverige skulle jag nog inte äta “Pekinganka” , torr sällan den tilagas över öppen eld här.
      Kul att du fick en lyckad variant av ankan i Paris, sådant tar man med sig.

    1. NU blir det en paus med det kinesiska. Men säkert kommer det mer vid ett annat tillfälle. Jättekul att du uppskattade det jag berättade.

  5. Jag som inte besökt Kina ännu har inte funderat så mycket över den kinesiska maten. Men oj så många inriktningar, och så mycket gott!
    Ditt lilla barnbarn är ju så söt☺️/ Pernilla

    1. Här finns så mycket och det kan vara bra att veta lite om man vill testa kinesisk mat här hemma. Och i Kina delar man alltid på rätterna, vilket inte är hetl självklart här hemma om man går ut och äter kinesisk mat. Bra , för då får man testa betydligt mer.
      Visst är Max fin, här som 10 månaders kille vid sitt andra besök i Kina.

  6. Väldigt intressant! Och jag som gillar kinamat hade säkert uppskattat det ännu mer på plats!
    Stor kram och trevlig lördag!

    1. Ja, vi testar ju då och då i Torrevieja och där finns det ju några kinarestauranger som håller måttet riktigt bra.
      Vi får ta oss ett besök snart igen.
      Stor kram och trevlig lördag.

  7. Verkligen intressant och spännande med de olika kinesiska köken! Det verkar verkligen finnas något för precis alla!
    Tack Ditte!
    Kram

    1. Tack för fin feedback på alla mina kinainlägg. (En del långa…)
      Jadå! Här finns något för alla och kinamaten är klart varierad efter region. Någor man inte tänker på här hemma.
      Kram och trevlig kväll.

  8. Intressant! Jag gillar ju den kinesiska maten, även pekinganka som jag tycker är fantastiskt gott. Hoppas att kinakrogarna i Sverige kan utvecklas lite mer också. Jag tror att svenskarna är mogna för det!

    1. Det finns ju ett par riktigt brakinesiska korgar i Stockholm (enligt våra kinesiska vänner och oss) men flera är “cross over” och det blir inte alltid lika lyckat. Men undantag finns. Vi besökte häromdagen “Mooncake” en asiatisk crossover på Kungsholmen som var riktigt bra. Dit går vi gärna igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *