Kina Peking

Kina! – Vad äter man där? Ja, mycket har vi tagit efter.

Kina, världens folkrikaste land med för närvarande ca 1,4 miljarder invånare har många munnar att mätta. Landet är världens fjärde största land till ytan med 9 597000 km2,  drygt 20 gånger större än Sverige. Mat har många gånger varit en bristvara och förr sades det att man här åt “allt som hade fyra ben utom bord och stolar”.  Även idag är det på många håll, främst på landsbygderna, brist på mat och man är här, som på många platser runt om i världen, beroende av goda skördar. Och i samband med att kinas ekonomiska utveckling gått framåt, och så fortsätter att göra det,  har också tillgängligheten på livsmedel ökat.

Nudlar är något som man gärna äter i KIna Ohc i alla dess former. Och helst färska. Här är det tillverkning av nudlar på en restaurang. Något som också kan göras till en konst.

Vad äter man i Kina?

Det korta svaret på frågan är att man äter det mesta och mycket at den matkulturen har även kommit till vår del av världen. Vad gäller basmat hör ris, nudlar,mjöl, soyabönor, soyasås och olika sortes vinäger hit. Nudlar, äggnudlar, är en sorts asiatisk pasta som görs av en ojäst deg som består ägg, vetemjöl och vatten. Vanliga är också risnudlar eller glasnudlar, namnet efter dte att de är genomskinliga. Dessa görs av stärkelse från mungbönor. Riset serveras både som opolerat ris (råris) innehåller mycket fibrer och har “silverhinnan” kvar. Även det polerade (silverhinnan bortputsad) är vanligt. Riset kokas utan salt och ska vara klibbigt vilket underlättar ätandet som sker med pinnar. Vad gäller soya så kan den i Kina hällas extra på maten men inet på riset.

Grönsaker, färsk frukt, mejeriprodukter, tofu, kött, fisk, skaldjur, ägg och bröd (i viss mån) – äts precis som hos oss, men tillagningen skiljer sig åt.

Nudlar i kIna kan ätas på många sätt. Här tränarbarnbarnet Max att äta nudlar med pinnar. Barnbarnet Max, här tre år, äter vid besök hos oss I Peking nudlar med god aptit. Och med pinnar. 

Världens äldsta nudlar

är kinesiska och hittades 2005 i en 4000 år gammal kruka i Lajia, en stad vid Gula Flodens strand. Förr fanns den tidigaste dokumentationenom nudlar  en bok skriven mellan 25 och 220 år e. Kr och man har fram till våra dagar tvistat om nudlarnas ursprung. Var det kineser, japaner, araber elle ritalienare som först uppfann dem . Men nu hittades beviset. Det var kineser och forntidens nudlar tillverkades av olika grässorter.

Grönsaker och frukt

Grönsaker äts sällan råa utan tillaga spå något sätt. De vanligaste grönsakerna – någon kålsort – kinakål förstsås, lök, purjolök, broccoli, lotusrot, blomkål aubergine, bönor av olika slag och spenat tillagas genom att man snabbfräser dem, gärna tillsammans med vitlök och ingefära och låter dem sjkuda en lite stund i vätskan som bildas. Broccolin och blomkålen blir ofta egna rätter med mycket vitlök. Grönsakerna kan också serveras i olika inläggningar och smakar väldigt bra de också.

Grönsaker säljs på gatan, på marknader och i butiker och är verliga basvaror tilsammans med ris och nudlar. 

Kinakålen, baicai, är den vanligaste grönsaken på vintern. I månadsskiftet oktober.november rullar lastbilarna in i Peking och andra större städer i Kina med tonvis av kål som säljs för under en krona per kg.

Kinakål och purjolök levereras i Peking

Färsk frukt är ganska dyrt utanför säsongen eftersom den då måste importeras. Men redan i början av mars kommer jordgubbarna från södra Kina, liksom ananas. Inhemska äpplen finns att tillgå i stort sett hela året. Och att köpa frukt och grönsaker på marknaden är inte både billigare utan också mycket roligare. Frukten äts däremot oftast färsk som hos oss.

Jorgdgubbarma säljs från början av mars och till juni då säsongen atar slut. Och de är riktigt goda. Priset nu i mars när vi var i Peking låg på ca 10kr för 500g.

Mejerirodukter, tofu och ägg.

Mejeriprodukter som  ost och smör fnns det inte  större utbud av men en typ av cheddarost och edamer tillverkas och säljs i Peking. Vad gäller smaken så påminner den om ost. Men i västerländska butiker som det finns gott om finns ost från Europa att tillgå precis som hemma. Dock dyr efetrsom den importeras. Tofu, är en proteinrik och i sig tämligen smaklös sojabönsost som finns överallt. Används mycket i matlagningen och får då en helt annan smak beroende på hur den tillagas. Utbudet av tofu i en kinesisk livsmedelsbutik kan vara 40 olika vaianter. Soyamjölk är populärt och säljs ofta i plastpåsar och med sugrör. Med och utan socker finns.  Vanlig mjölk i tetraförpackningra finns oftast i större livsmedelsbutiker, men kineserna  liksom många asiater dricker inte diret vanlig mjölk. Yoghurt

är väldigt populärt och säljs överallt både på gatan och i butikerna.  Den finns i drickvarianter och i burkar och utbudet är enormt. Yoghurten säljs även i lerkrus på gatorna. Och kruset ingår.

En mindre del av yoghurtsortimenet. Här  i vår livsmedelsbutik.

Ägg är också populärt och finns att köpa på marknader, i mindre och större butiker. Pannkakor med olika grönsaksfyllningar säljs som snabbmat/frukostmat och olika rätter där ägg ingår äts gärna på restauranger. Ofta ser man på trottoarerna försäljning av kokta höns eller vaktelägg som ligger i en mörk vätska. Detta är “teägg” som är kokta i stjärnanis och te. Riktigt goda.

Även urvalet av olika soretrs  ägg är stort.

Kött och fisk

Kyckling, anka och fläskkött är vanligast och det är de djuren som mest förekommer som husdjur. Nötkött är inte så vanligt men finns att tillgå både i butiker och på marknader.

Kött, här på en lokal marknad.

Fisk från från havet finns mer att tillgå i de delar av landet som just ligger vid havet. Mycket rimligt.  I Peking är ofta fiskrätterna dyrare eftersom det inte direkt finns sjö eller hav i närheten. Vanligast är odlad karp som ofta ångkokas. Fiskarna kan man vanligtvis beställa och se ut från restaurangens akvarium och som sedan lagas till. Likså kan man i många butiker köpa fisk från deras akvarier. SEdan flera år tillbaka finns också importerad lax från Norge och Kanada som blivit trendigt. Men precis so andra importerade varor är den förhållandevis dyr. (Dock billigare än i Sverige)

Öl, kaffe, te, vin och sprit.

Öl, “pidju” är populärt som måltidsdryck vid sidan om te. Den kinesiska ölen är god, om man nu tycker om öl och Tsingtao eller Yangjing är vanliga märken.  Och på bryggeriet i Tsingtao har vi varit.

Te förekommer överallt och Grönt te, lu chai, är vanligt, men även jasminte och krysantemumste. Även svart te dricks. Kineserna tar aldrig mjölk elle rsocker i sitt te.  Kaffe finns att beställa men bäst smakar dte nog på någon av de västerländska caféerna.

Tsingtao, det inhemska ölet är omtyckt i KIna.

 

Kina framställer idag mycket vin av västerländs typ och har av Frankrike lärt sig hur dte ska gå till. Stora vingårdar finns och vinet har gått framåt smakmässigt. Mycket utländskt vin importeras ocks och säljs i butikera till lägre priser än de i Sverige. Importerad sprit finns i liknand eutbud som hos oss och även en del inhemska sprit. Men den skulle jag avråda från om det inte gäller att använda den till rengöring.

 

Detta  är del 2/3 om kineiska mat och sista delen  kommer på fredag. Första delen finns här.

37 svar på ”Kina! – Vad äter man där? Ja, mycket har vi tagit efter.”

  1. Tror nog att dem är noga med att det är bra mat dem äter oxå nyttigt man ser ju sällan en överviktig kines ser ut att ha ett brett sortiment 🙂 kram å tack för ett intressant inlägg o kul!

    1. Tack!Maten är väldigt god och färgglad med alla sina grönsaker. Och vad gäller sortimentet är det väldigt brett. Kram!

  2. Hej Ditte!
    Vilka fina bilder…massor med mat och vilka färger!
    Får skriva kort, jag har ju poco internet…
    Hoppas vi ses snart 😀
    Kram P ♥♥

    1. Tack! Stort utbud är det verkligen och färgerna gör sitt till. Visst ses vi snart. Mailar!Kram!

  3. Intressant ,-)
    Mycket att välja på ……nu ser ju vår grönsakasavdelning väldigt liten i vår affär ,-)
    Allt ser rent och gott ut. Måste vara en upplevelse att bara gå runt och titta på alla grönsaker, vilka färger också.
    Att göra en rätt på bara Broccolin o blomkålen med mycket vitlök är ett tips jag ska skriva ner.
    Kul att få veta om andra länders mat och härligt att så många i Kina har det så mycket bättre.
    Öl gillar jag så det skulle jag prova ,-)
    Fint att få se de olika sorters äggen ,-)
    När vi köpte ägg på en farm i England var ett grönfärgat och det tyckte vi var spännande ,-))
    Stort utbud i affärerna också ,-)
    Härliga bilder!
    Söt bild på max med nudlar och som kan äta med pinnar ,-))
    Klart att riset ska vara klibbigt logiskt med tanke på pinnarna ,-) Har inte tänkt på det ,-))
    Ha en härlig dag
    Varm Kram Primrose ,-)

    1. Tack! Jag handlade ofta på dessa mindre lokala marknader och även på de större. Väldigt fråscha varor. Idag har många fått det bättre men visst finns det fattigdom och elände även i Kina. Men man tar hand om sina släktingar och man hjälper varandra så gott dte går. Den kinesiska ölen är riktigt god och du skule nog gilla den. Ubbudet i butikern är stort så det tog lång tid innan jag prövat mig fram till vilken yoghurt jag skulle köpa. Likaså vad gällde vetemjöl för bakning. Men träning ger färdighet.
      Önskar dig också en fin kväll-
      Kram!

  4. Tack, nu har jag lärt mig mer om kinamaten! Intressant, hur det kom sig och varför.
    Skulle tro att det passar en vegetarian väldigt bra. Mycket med grönsaker där.
    Stor kram!

    1. Mycket grönsaker finns men också kött och där främst anka och kyckling. Maten är överlag väldigt lätt, god och fräsch. Och i och med att maten ofta wokas hinner ju ev. bakterier försvinna.
      Stor kram!

  5. Ännu ett väldigt intressant inlägg men du kan ju det här på dina fem fingrar!Jag tänkte också på att man sällan ser överviktiga kineser så överlag måste det vara en hälsosam och välavvägd kost som äts. Just det där att fräsa upp grönsakerna snabbt gillar jag. Hos oss är ju ugnsrostningen väldigt populär just nu och det tycker jag också fungerar bra. som vanligt underbara bilder och det måste vara en fröjd att botanisera bland grönsakerna på marknaden!

    Kram och ha en fortsatt bra måndag!

    1. Tack! Ja, ibland tror många att det är så annorlunda när man kommer åt Kinahållet, med det är ju också så att det här hos oss har kommit en hel del både kinesiska och japanska influenser även på matsidan. Nej, överviktiga kineser ser man inte så många av och under första haövåret vi bodde där gick jag ner 6 kg utan att jag ens märkte det, annat än på kläderna.
      Ugnsrostade grönsaker gör jag ofta men de förlorar ju en del näringsämnen eftersom d eär ganska länge i ugnen. Fräser man upp grönsalerna i en wok och över en het låga så bevaras oftast fler av näringsämnena.
      Och att handla här på marknaderna är en fröjd på många sätt.
      Önskar dig en fin kväll.
      Kram!

  6. Tack för intressanta inlägg om maten i Kina. Nyttig mat, vad jag förstår. Tror de äter ganska nyttigt. Hur är det ed sötsaker, kakor, godis och dylikt. Har kineserna klarat sig utan sådant? 🙂 Middagsbordet i del ett såg verkligen läckert och inbjudande ut!

    1. Vad roligt att du uppskattade det! Ja, maten är lätt och fråsch och här hemma har vi ju numer tagit efter mycket av matlagningen fråm Asien.
      Jodå, sötsaker finns, väkdigt söta och mycket torkad och kanderad frukt finns att tillgå. Kakor också!
      Men jag tror inte man direkt frossar i det söta.
      Att just dela på rätterna ger möjlighet att testa fler smaker och jag tycker det konceptet är jättebra.

  7. Tack för inblickar i Kinas mathållning! Verkar både nyttigt och gott, litet annat än det man serveras på kinarestauranger i Sverige , Spanien mfl länder. Tänker nu främst på alla färger!

    1. Jodå färgerna skiftar verkligen men jag tycker att ett par av kinarestaurangerna vi besöker är riktigt bra. Man kan ju där beställa starkare mat, mer autentisk, har testat. Men vad gäller just grönsakerna saknas en del. Och visst piggar ju ärgerna upp.

  8. Älskar den här serien om kinesisk mat! Vilket bra initiativ! Skrattade gott åt att kineser åt ”allt som hade fyra ben utom bord och stolar”. Det är ju på något sätt just det som är “spännande”. Jag menar äter man fårtestisklar i Marocko kan man väl lika gärna äta hund i Kina. Tycker jag då.
    Otroligt intressant info om de olika ris- och nudelsorter.
    Jämför man grönsaksdiskarna här hemma med dom i Kina och även Spanien, ja, då ser man att vi ligger långt ned i “hierarkin” om man säger så…

    1. Lite vidgade vyer kanske om just den kinesiska maten och matkulturen. Och mycket har vi jy här hemma tagit efter från både Kina och andra asiatiska länder. Vad gäller hundar är det numer ovanligt som mat. Och när det mer begav sig var det stora sådana. Gillar inte tanken men hos oss äter ju en del kanin och d ehar vi som husdjur. I Sydamerika är det marsvin som kan gå åt….Och en häst som föda föekommer ju också.
      Jag gick ganska ofta till marknaderna för att handla och ett besök där innebar också en kurs i kinesiska. Bra kombo. I morgon blir det ett kort inlägg och tills på fredag får jag hålla det kort. Men då kommer sista delen om de olika köken/mat i olika delar av Kina.

  9. Mums så gott med all traditionell mat i Kina! TAck för bilder och info!
    Men jag har hört att Kina nu tyvärr har en fetmaexplosion, och diabetes typ2 ökar lavinartat…så trist!
    Läste en artikel i SvD om detta. Fet snabbmat har blivit en del av folks dagliga liv, barnen firar födelsedagar på Kentucky Fried Chicken. Läste också att asiater har mycket lättare att drabbas av diabetes än västerlänningar eftersom de har naturligt lägre BMI, de är mycket slankare än oss. För varje fem kilo kroppsvikt som han/hon lägger på sig fördubblar han/hon risken för diabetes, det är en högre siffra än för svarta och vita.

    Men som sagt, det handlar mycket om hur de har ändrat sina matvanor. Ser fram emot del 3 av din spännande kök/mat berättelse i Kina!
    Varm Kram och god natt!

    1. Vda gäller fetman så är det nog en ökning bland de yngre och att tillgången på mat nu är större. Kanske frossar man i kapp. Men just de amerikanska kedjorna är stora bovar. Vilken intressant artikel, ska försöka hitta den.Men när man ser sig runt är det ändå så att kineserna överlag är smala och väldigt vältränade. Mycket daglig motion blir det. Men barnen och ungdomarna har ksoldagar på nio till tio timmar och sen blir det lätt sen snabbmatsrestaurang innan de kommer hem för att ägna flera timmar åt studier.
      Del tre handlar om maten, de olika köken, i Kina.
      Kram!

  10. Vad kul du nämner spriten till annat än just som rengöring ? Vingårdar lät intressant… Det kinesiska ölet är jag kompatibel med ? Maten är god förstår jag, jag umgås lite med en kines som driver en resturang med sin familj och de är otroligt skickliga. De gör sagolika maträtter, jag har även ingifta tailänskor i släkten som alltid skickar med matlådor om jag inte följt med någon gång. Nu till en liten historia som poppar upp: Vi var i Rom för 12-13 år sedan… och sista kvällen tog vi en Kina resturang vi passerade varje dag, gissa om dom blev glad när jag och svågern beställde in kinesiskt öl. Men som avslutning tog jag friterade anmanas och glass som vanligt. Friterade ananasen kom in som efterrätten men aldrig glassen! Jag väntade och väntade… till slut kom den trevliga servitrisen och frågade om något var fel? Jag lyckades förklara att glassen saknades, de skrattade och till slut kom glassen fram. Men jag fick till slut kökspersonalen säkert totalt 5-6 i ring runt mig som skrattade och pekade på mig till i en rolig ton. Väl hemma kom jag på detta hos min vän Che och han förklarade att matkulturen i Sverige är inte alls lika liksom runt i världen. Vissa maträtters indgidienser har vi skapat här själva. Och glass åt bara barn ? Jag förstod då varför de hade kul till mig. Kanske var det kombination friterad ananas till glassen också… det var säkert en egen kombination jag skapade där i Rom. Kanske finns den på menyn når jag återvänder… Härlig jordgubbsvagnsbild du bjuder oss på och all mat till o lalla’, nu vart jag hungrig på riktigt så här på natten ?

    1. Tack, Åke för din berättelse om upplevelserna i Rom på en kinesisk restaurang. Och så kan det bli. Här hemma kan det finnas “fyra små rätter på menyn” typiskt svenskat och med frtiterad banan och just glass till desert. Svenskt det också. Vad gäller glass är det ovanligt på kinesiska restauranger så jag kan förstå munterheten. Och lite lulturkrockar är ändå roligt. Man minns dem. Jag har kulturkrockat många gånger i Kina och kan skratta år det hela. Men man lär sig. Inte lätt heller att som asiat komma till Sverige….

  11. Ännu ett härligt inlägg! intressant och lärorikt och så fina bilder därtill! Tack för att du delar med dig av din kunskap Ditte!
    Kram

    1. Tack! Många tror ju att det är så annorlunda vad gäller mat,men egentligen är det ju inte så. Mängden kött blir ju mindre eftersom det inte serveras helt som hos oss och mängden grönsaker ökas. Men det är ju inte direkt en nackdel.
      Kram!

  12. Ja, det är då för väl att de inte äter bord och stolar, fast jag tror att man kan laga riktigt god mat av sådana också om man blandar ut dem ordentligt . 🙂 Tack för fint inlägg om kinesisk mat som, precis som du skriver, också äts här hos oss mycket mera än man kanske tänker på det. Det händer att den kinesiska kokboken tas fram här också, när vi har varit till Stockholm och fyllt på med såser och liknande som bara finns att få där i en kinesiskt butik.
    Bilden av ert barnbarn är ljuvlig.

    1. Förr blandade vi ju bark i brödet här så lite träsmak blev det…Vad roligt att du uppskattade inlägget
      Jag botaniserar gärna här i Stockholm i de asiatiska butikerna och provlagar sedan hemma.
      Max här kämpade på med sina pinnar och trivdes verkligen under sona besök i Peking hos oss.Och visst är han fin. Än idag som åttaåring ger han oss så mycket glädje.

    1. Tack! Det mesta som äte i Kina äts ju idag överallt i världen och måga influenser idag till restena av världen vad gäller mat kommer just från Asien. Och maten är så mycket “lättare” än den mycket av den europeiska. Men jag tycker även att “medelhavskosten” passar mig men favoriterna i matväg är i Asien.

  13. Färgrikt och intressant inlägg om matkulturen! Alltid roligt att lära sig nytt!
    Och lilla Max är ju så söt där han sitter med sina pinnar 🙂
    Stor kram

    1. Tack! Ja, färgrikt blir det när det kommer till den kinesiska maten och än mer på plats i landet.
      Och visst är Max fin! Minns detta besök här på det lilla hlet-i-väggen restaurangen så väl. Max tredje besök i Peking.
      Stor kram!

    1. Tack! Vad trevligt att ni tyckte om inlägget. Jag är ganska nyligen hemkommen från en resa till Peking. Roligt att komma tillbaka till den stad där vi bott i fyra år. Och Kina har mycket att erbjuda av mycket . Ett land vi tycker mycket om och sett en del av.

  14. Det känns att tiden där har varit berikande, kul att du delar med dig av dina erfarenheter och insikter. När man bor i ett land länge upptäcker man mycket mer än vid en vanlig resa. Även vi är hemkomna till Sverige och utforskar naturen i Södermaland och Uppland. Ska bli kul att ta en promenad på Djurgården nästa vecka.

    1. Ska nu läsa i kapp hos er. Har missat en del men det tar jag igen. Och både Uppland ocg Sormland har mycket vackert och trelvigt att erbjuda.
      Och Djurgården är alltid trevligt.
      Våra år i Kina var berikande och vi reste också en hel dle både i Kina och andra länder i Asien. Men den mest minnesvärda resan är dte vi per tåg gjorde till Tibet. Helt fantasstiskt. (Vi föög dock tillbaka till Peking)

  15. Jätteskoj läsning, som vanligt, hela världen öppnar sig på dina bloggblad! Nudelbilden liknar pizzabagare som snurrar med pizzabotten. Jag äter numera mest glasnudlar gjorda på mungbönor. Annars är jag inte mycket pastatjej. Äggnudlar gillar jag inte, sjögräsnudlar har jag sett men inte handlat pga det höga priset. Tebladsägg tillagade jag till påsk, ser roligare ut än de smakade. Tofu har jag provat att tillaga ett otal gånger, köpt naturell och smaksatt, provat woka med olika såser, men jag tycker dessvärre smaken är fadd. Skulle annars gärna använda den typen av protein. Kinesisk alkohol har jag aldrig smakat, men varför skulle inte det vara välsmakande? En pilsner skulle säkert slinka ner. Nu ska jag inte ta upp allt utrymme här utan låta någon annan ta vid, men mat är ett stort intresse och det var ett superkul inlägg.

    1. Tack för fina, roliga och uppmuntrande ord. Jag tror att om du varit med oss här hade vi haft väldans roligt. Nudelbagarna är skickliga och dte blir som en show ibland. Jag äter alla sorters nudlar, men tyvörr blir dte inte så mycket här hemma. Kul att du gjorde tebladsägg. Smaken i Peking på dem är lite mer än de jag också fått till hemma. Vad gäller tofu så har jag inte fått till det här hemma men i Kina kan de laga till den så att dne blir helt ok. Ett tips här hemma är den rökta spm är bättre. Mne är man inte vehan så klarar man sig utan. (Makens somn är det så jag har testat med den i maten)
      Vad gäller den kinesiska alkoholen så är vin och öl riktigt bra, men annan….Nja. Om du tänker dig smaken av rengöringsmedel med klorin så kommer du nära. Jag har testat många gånger och är “öppen”. Men just hit har jag ännu inte kommit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *