Allmänt

Ekologiskt tänkande och plastförpackningar

Dagens fundering

Tankar om ekologiskt odlade och framställda produkter har jag haft länge. Och jag har ibland funderat på om hur jag som konsument ska kunna veta att produketen just är ekologisk. Om jag inte själv odlar dem alltså. För egen del har vi bara potatis i mycket liten omfattning som odlas i några hinkar och där vet jag att de är ekologiska. De får liksom ingen annan näring än just det regnvatten som faller. Men sedan vet jag förstås  inte vad regnvattnet innehåller. Ibland har vi även i krukor odlat tomater, någon aubergine och chillifrukter här hemma i Stockholm på balkongen eller på den spanska sommarstugans terrass.  Ibland har även dill, persilja, gräslök, basilika och timjan har  fått sina krukor.

Funderingarna om de ekologiska produkterna aktualiserades vid senaste besöket i min lokala matbutik i Stockholm   och med start hos tomaterna.

Ingredienser till  en orientalisk räkgryta skulle inhandlas. (Räkor frästa i curry och paprikapulver ger gul färg)

Ekologiskt tänk och platsförpackningar

-går inte riktigt ihop för mig. Först ska, nu vintertid, tomaterna flygas från t.ex.  Spanien till Sverige (inte så miljövänligt) och sedan föpackas de i plasttråg och har även ett överdrag av plast. Och sällan är det biobaserad plast det är frågan om. På dessa tomatförpackningar, som på  annat som odlas ekologiskt inom EU, finns Eu- symbolen med lövet på förpackningen. Men vem kontrollerar att tomaterna är ekologiska. Och hur? Inte enkelt att klura ut. Har försökt, men mycket av infon kunde vara tydligare.

Jag funderade mer på detta med de plastförpackningar som i hög grad finns på de ekologiska varorna och hittade ett radioprogram som i varje fall delvis förklarade detta. Intressant! Och direktiv för att biobaserad plast ska användas fanns inte när programmet gjordes. Kanske är det ändrat idag.

Ekologiska och kravmärkta tomater i dubbla plastförpackninga.

Ekologiskt odlade tomater men som packats i lager med plast. Hur ekologiskt är det?Kravmärkta och ekologiska tomater i dubbla plastförpackningar. Men vad innbär kravmärkt och är kravmärkt nyttigare?  (I länken en artikel från Aftonbladet)

Ekologiskt odlad och kravmärkt chilipepparmix. Känns lite motsägelsefullt. Kunde den inte säljas utan plast.

Bananer, ekologiska, i plastpåsar. Dessutom har de rest långt med flyg. Inte så miljövänligt direkt. 

Ekologisk och kravmärkt potatis fanns i olika varianter och i plastpåsar.

I radioprogrammet- kom en del svar på frågorna om plasten som ofta finns dubbelt upp hos de ekologiska varorna. Men för mig blir det motsägelsefullt. Sen tillkommer ju ofta långa flyg eller lastbilstransporter eftersom  det svenska klimatet inte medger några direkta odlingar undersenare hösten, vintern och tidiga våren.

För min del

varierar det en hel del och beroende på var i världen jag befinner mig. På marknaden i Torrevieja köper jag då och då fräscha frukter och grönsaker och de är alltid närodlade. Ibland handlar jag i de lokala butikerna/inomhusmarknaden  eller större livsmedelsbutiker. Alltid frächa varor som sällan rest långa vägar. Här hemma i Stockholm botaniserar jag gärna då och då bland Hötorgets utbud och här har både Hemköp och ICA ett bra utbud. För frukt och grönt äter vi hela året. (Däremot väldigt lite rött kött.)-

Men när det finns svenska varor att tillgå så köper jag dem gärna. För visst kan det vara något speciellt med t.ex svenska jordgubbar, bär i största allmänhet liksom frukter (Men i ett blindtest är jag inte säker på att jag skulle känna skillnad mellan de svenska och de importerade varorna. Kanske vad gäller jordgubbar. Men bara kanske…

Hur tänker ni?

Intressant att höra om det är fler som funderat på de ekologiska varorna i sina plastförpackningar och deras långa resor.

 

48 svar på ”Ekologiskt tänkande och plastförpackningar”

  1. Jag tycker att det är konstigt med plasten. Undrar oxå varför gurkor alltid är inplastade. Det är ju inte liknande grönsaker, som zucchini. Måste gurkorna verkligen ligga i plast …?

    1. Visst är det? Och nu la jag extra märke till att just de ekologiska varorna var särskilt inpackade och ibland både i plasttråg och plast runt om. Gurkorna inslagna i plast har jag också funderat över. Till vilken nytta?

  2. Jag har också funderat en del på ekologiska grönsaker och frukter som säljs i affärerna och varför det är mycket plast runt dem. Radiolänken gav en del svar men det känns ändå väldigt märkligt med plasten. Aftonbladets artikel var intressant och gav några svar.
    För egen del köper jag ibland ekologiska varor men inte så ofta. Jag försöker laga vår mat från grunden så då vet jag i alla fall vad den består av. Om sen en vara är ekologisk eller inte är svårt att veta.

    1. Kan se att det är flera som funderar kring detta med plast och det ekologiska. Och är det verkligen ekologiskt. Hur vet man det. Och sen de långa transporterna. För mig går inte den ekvationen riktigt ihop.

  3. Lurigt det där. Det får ju hela ekologiskt odlat om det är ODLAT på rätt sätt (enligt criteria) – förpackningen har inget med det att göra. Men, med en massa plast rut känns ju aldrig bra. Det som är bra med Sverige är ju ändå att det går att återvinna plasten. Inte lika bra som om det inte varit någon plast involverad alls, men ändå.
    Närodlat är bäst – men så länge vi inte får tillbaka torghandeln (som på många platser försvunnit) så blir det svårt att få tag i. När jag pratade med en storstadsbekant så kunde vi konstatera att det var lättare för honom att hitta närodlat än vad det var för mig som i stort sett bor på landet. Bönderna levererar till saluhallar och torg där sådan handel finns – men finner ingen ekonomisk vinning i de små orterna. Logiskt, men ledsamt.
    🙂 måndagseftermiddagsfunderingar från mig!

    1. Visst är närodlat allra bäst. Helt klart. Men vi vet ju aldrig med de varor som rest lång väg, eller ens de svenska, om de är odlade rent ekologiskt. Eftersom plast ofta är en miljöbov och all plast inte går att återanvända så bidrar ju den också till miljöförstörelsen. Även l långa transporter förekommer och då känns det som om mycket av miljötänkandet försvinner.
      I Spanien finns toghandeln kvar genom olika marknader och här i Stockholm finns det också en hel del marknader. Men man vet ju inte varifrån varorna kommer- Men oftast är de väldigt fräscha och smakrika.
      Synd att det ska vara svårare att få tag på det närodlade i mindre orter än i de större. Men har öfrstått av vänner att det är så.

  4. Den räkgrytan såg väldigt god ut!
    Jag måste erkänna att jag är väldigt dålig på det här med ekologiskt. Jag köper nästan aldrig det…..
    Stor kram och trevlig kväll!

    1. Räkgrytan är jättegod och jag ska lämna recepetet. Lätt att laga dessutom.
      Ne, detta med det ekologiska är knepigt. Tänkte nu extra på det eftersom det var just de produkterna som var rejält plastförpackade. De andra finns ju utan plast. PLast och långa resor är ju inte särskilt ekologiskt i sig.
      Trevlig kväll!
      Stor kram!

  5. Mina tankar går i exakt samma banor som dina och visst känns med motsägelsefullt. Varför måste ekologiskt odlade grönsaker packas i plast? Tänker till exempel på gurkor. Så de långa transporterna med allt vad det innebär när det gäller utsläpp, slitage på vägar och annat. På något vis är tanken mycket god men ekvationen går inte helt ihop tycker jag. Tyvärr.

    Kram

    1. Visst känns det motsägelsefullt med det ekologiska även om grundtanken är god. Och vi vet ju inte hur odlingarna går till, plus de långa transporterna. Bananer ska ju resa långt….Och det vare sig de är ekologiska eller ej.
      Kram och trevlig kväll.

  6. Ja du…
    Ekologiskt refererar ju till odlingsformen om man säger så. Men varför alla plastförpackningar som ju egentligen är totalt onödiga. Och om till och med Kina framöver förbjuder all plast på grund av föroreningar och igenkorkade floder/sjöar så…

    Det löjliga är också att hos min lokala ICA finns både och. Alltså till exempel chili, morötter och tomaten säljs i lösvikt och i plastförpackningar. Köper alltid lösvikt och gissa vad som är det första jag gör – jo, river av en plastpåse från rullen och stoppar varorna i den. Totalt korkad från min sida. Okej, jag återanvänder plastpåsarna hemma i stället för Gladpack, men ändå.

    Hörde förresten att spanska tomater som exporteras till exempelvis Sverige är typ andra val. Spanjorerna skulle aldrig sälja och äta dom själva.

    Ett mycket bra inlägg som verkligen får en att tänka till…

    1. Tack! Just odlingsformen vet vi ju inget om. Och även odlarna runt om i världen vill ju tjäna pengar. Och sen ska varorna ut och flyga. Och visst är plastförpackningarna, ibland dubbla, helt onödiga. Tittade nu efter de ekologiska varorna och de var överrepresenterade i sina plastinslagningar. Däremot fanns det vanliga sortimentet utan plast och man plockar själv. Jag tycker att man kunde ha fler papperspåsar till frukt och grönt i stället för plasten. Finns ju ibland där svampen finns. Och tar jag plastpåsa till vindruvorna så återanvänder jag dem också.
      Vet att redan 2007 i Peking fick man betala för plastpåsar i kassan.
      Har också förstått att det inte alltid är den finaste kvalitén på tomaterna/apelsinerna/clementinerna och andra varor som kommer till Sverige.

  7. Hola! Skulle vilja påstå att jag är hyfsat påläst i ämnet än efter att ha lett flera marknadsanalyser med forskare under de senaste åren -och dessutom är jag nördigt intresserad av näringslära rent privat. ? Det här engagerar mig så ursäkta för att det kommer att bli lite lång. ?

    Dina funderingar innehåller tre perspektiv: Vad som är näringsmässigt optimalt, vad som är minst riskfyllt hälsomässigt att exponera sin kropp för i form av gifter, bekämpningsmedel, antibiotikakontaminerade livsmedel etc samt vad som är klimatmässigt bäst ur ett globalt perspektiv. Det korta svaret är att äta närodlat, KRAV-märkt och efter säsong. Det försöker jag leva efter så gott det går.

    Näringsmässigt optimalt är grönsaker som får växa i sin naturliga miljö och mogna innan de plockas. Det känner man på doften och ser på färgen. Sniffa på tomaterna i Spanien och gör sedan motsvarande övning på ICAs bleka, ekologiska, ljusa, stenhårda småtomater som är plockade som kart. Finns många vetenskapliga studier som mäter näringsinnehåll som visar samma sak: Karten är inte lika näringsrik som det som får mogna på plats i rätt miljö. Jag köper inte grönsakskart mest för att jag inte tycker att det är gott. Sen finns det alltid planterade artiklar hit eller dit som sammanfattar nån vetenskaplig studie. Oftast är inte slutsatserna ens riktiga om man läser själva studien utan artikeln är publicerad för att någon har ett syfte och någon form av agenda. Lektion 1A som analytiker är att fråga sig: Vem säger, varför och varför just nu? Den här Lars Bergström t.ex. är en känd miljöaktivist på yttersta vänsterkanten som driver en politisk agenda kring att maten ska räcka till alla och att KRAV och eko är ”kolonialistiskt” och fel mot världssvälten och klimatet. Släpper samma info med jämna mellanrum. Professor i mark och miljö – inte näringsfysiolog. Men slänger man sig med en professorstitel kan alltid få nån my journalist att nappa – på samma gamla nyhet. Och artikeln innehåller faktafel. KRAV är svensk märkning med omfattande kontroller. Den finns inte på utländska varor. Men han har andra syften som sagt.

    Jag försöker också utsätta min kropp så lite som möjligt för bekämpningsmedel och gifter. Finns flera studier som visar att dagens barn och unga har mångdubbelt högre halter av gifter i kroppen jämfört med unga män som mönstrade på 60-och 70-talet. Däremot finns det inte så många studier som visar hur det påverkar hälsan för alla olika ämnen men det finns en tidskoefficient att ta hänsyn till och fler och fler ämnen konstateras skadliga om man utsätts för dem under lång tid. Det finns också mkt få studier på kombinationen av fler gifter samtidigt. Jag håller just nu på med en studie om asbest i flerfamiljshus och det var ju helt ofarligt i 20 år -numera vet man att det är orsaken till ca 2000 cancerfall per år i Sverige bl,a, lymfom och lungcancer. Ingen kommer kunna övertyga mig om att det kvittar lika för hälsan att utsätta kroppen för gifter – eller inte. Ska man köpa giftfritt är det KRAV eller Svenskt sigill som gäller – ganska rigorösa kontroller i Sverige skulle jag säga. Att stämpla ”eko” lite här och där på utländska varor litar jag inte på.Mer ett sätt att ta ut högre priser.

    Det globala miljöperspektiv är jag minst påläst på men att minimera transporter och att inte odla grönsaker i uppvärmda växthus (typ tomater i Sverige på senhöst och tidig vår) borde väl vara självklart. Likaså borde man bojkotta den förfärliga köttindustrin med antibiotika, djurplågeri och stora arealer där man odlar kraftfoder för att få djuren at växa så snabbt som möjligt. Men vi sekulariserade svenskar tror ju inte på gud längre – vi tror på ”billigt” som Schyffert och Lindström skojar om i sin show ”ägd”. Får vi bara våra fläskkotletter för 49.90 kilot så… ? Jag köper bara KRAV- märkt, närproducerat kött där djuren har fått äta naturligt foder. Av omsorg om djuren och för att slippa all äcklig antibiotika som de petar i dem. Undantaget är när vi går på restaurang där det kan vara svårt att kolla.

    Plasten är en egen lektion. ?Bioplast har en fördel och det är att den inte är fossil dvs att vi tar den från en ändlig resurs (oljan). Plast är dock plast och det är ingen skillnad rent egenskapsmässigt mellan bioplast och plast från olja. Samma molekyluppsättning. Slänger man den i naturen ligger den där i tusen år (förr eller senare i havet) innan den bryts ned – vare sig den kommer från fossilt eller bio. Och fiskarna äter den… Plasten har dock fantastiska egenskaper vid förvaring av livsmedel och gör att hållbarheten förlängs avsevärt +att den är stadig vilket minskar krosskador som ändå är på många miljontals kronor varje år bara i Sverige. Där har du ju perspektivet att maten inte ska förstöras och att vi ska slänga så lite som möjligt. Trenden går dock mot att minska antalet plastförpackningar och forskning pågår (bl.a. har jag jobbat med ett spännande projekt med cellulosafibrer) och parallellt med att man försöker minska på plasten försöker man använda den flera gånger – ca 40% av alla plastförpackningar i Sverige återvinns numera.

    Ja, det var nog allt! ?

    Kram ❤️

    1. Tack för att du delar med dig! Viktiga tankar! Närodlat och efter säsong är jag helt med på och så vart än i världen jag är. Och vad gäller kött köper vi allra helst från Åland där djuren på gårdarna har det bra och går ute och betar i mycket stor utsträckning.
      Stor skillnad mot det kött som oftast kan köpas här, även om det är kravmärkt tycker jag.
      Jag instämmer i det du skriver, men forskningen går ju i sär på en del punkter och så måste det vara, annars blir det ju ingen debatt….
      Mina tankar var ju detta med de att ”ekologiska varorna” som kommer inflygandes hit och som sedan ska förpackas i plastförpackningar, helst dubbla. Om man nu tänker på miljön så känns ju både resorna och plasten inte bra. Och varför ska de ekologiska varorna ha så mycket plast runt sig. Plast är ju plast och bör i varje fall i butiker minimeras. Och varför gurkor i plast. Zuccinin har ingen plast runt sig. Sen funderar jag på hur iCAs och även andra butikers importerade spanska tomater kan ha ett ”kravmärke” på förpackningen.

      De spanska tomaterna är ju suveräna och många andra frukter och grönsaker också, men inte är de vi köper där vare sig ekologiska eller i plast. Om man nu inte väljer det förstås. Tomater här, under delar av året, är smaklösa vare sig de är kravmärkta, ekologiska eller mer vanligt importerade. Och eftersom mycket nu i frukt och grönsaksväg denna årstid importeras så vet vi ju inget alls egentligen. Precis som du skriver. Och visst vore det bra att få alternativ till plasten. I första hand i butikerna.
      Och för haves del är ju plasten en väldigt stor miljöbov. Hoppas att forskningen går raskt framåt just vad gäller alternativen till plast och att återvinningsprocenten kan ökas. Finns mycket att göra inom detta.
      Kram och natti!

      1. Obesprutat har väsentligt sämre hållbarhet än besprutat. Därför måste de ha förpackningar som är de bästa för att förlänga hållbarheten – och där är dessvärre plasten överlägsen. Och olika sorter är olika känsliga. De som odlar giftfritt kämpar hårt med lönsamheten – kan berätta om mitt ”svampprojekt” under hösten när vi ses. Så insektsgiftsbesprutad och klortvättad gurka utan plast vs giftfri i plast. Och vi har det utbud vi är beredda att betala för. I Sverige stavas det ”billigt”. Natti! ?

        1. Jag vet att det är så- Men jag gillar ändå inte så mycket plast och varför dubbelt upp på många ekologiska varor. Ett lager kan ju räcka. Och de som odlar giftfritt är en sak men allt annat som kommer resandes från halva världen och som vi inte vet något om hur det odlas. Där är jag mest fundersam.
          Spännande att få höra mer om ditt svampprojekt.
          Natti!
          Kram!

  8. Hej, jag hörde så sent som igår om hur odlingarna av tomater ser ut i Spanien, och det lät inte bra. Hoppas det inte stämmer. Just nu smakar tomaterna ingenting och jag blir bara besviken. Jag försöker mer köpa grönt i säsong och handla inhemskt. Jag tycker det är minst lika viktigt som att det är ekologiskt. Dessutom tycker jag inte ekologiska är godare, snarare tvärtom. Kanske kan man dölja sitt dåliga samvete genom att köpa svindyra ekologiska grönsaker men det gör inte jag. Om det är extrapris som Coop ibland har, då brukar jag testa, och jag har inte blivit ett dugg imponerad. Däremot håller jag helt med dig om plasten, den eländiga plasten. Det enda jag kan göra är att inte köpa plastkassar…
    Vi vill alla göra det bästa möjliga för vår miljö utan att för den skull späka oss, men nog skulle jag gärna byta ut min lokala affär mot en torghandel i Spanien! Kul att höra att du också är så sportintresserad, vi är nog många i vår generation. Tror intresset bland yngre är betydligt svalare, de har lksom inte samma tradition att sitta och titta på SVT då när alla tävlingar gick där och så många andra kanaler inte fanns. Konkurrensen var helt enkelt mycket mindre, man följde det som visades.

    1. Tack för dina tankar. Kan se att vi tykcer tämligen lika här. Vad jag grunnade mest på var varför det ska vara så mycket plast just runt de ekologiska varorna. För egen del kännerjag ingen smakskillnad på de ekologiska varorna och de som icke är det. Bara mer plast runt dem. Vad gäller de spanska tomaterna så smakar de väldans bra när jag handlar dem på plats, men här hemma är de ju helt smaklösa så här års. Tror att de sämre går på export och så ska de resa dessutom. Ingen spanjor skulle ens äta dessa som vi kan köpa här.
      Jag försöker också köpa det som är i säsong och närodlat, men stora delar av året är det ju inte säsong i Sverige.
      Sportintresserad är jag och minns även tycligt när jag jobbade som lärare och alla eleverna, inkl. lärare och rektor, satt framför tvapparaterna och såg Ingmar Stenmark åka och med Plex som kommentator.

  9. Det har blivit en övertro på det ekologiska. Och det är inte mer miljövänligt. Och all den här plasten. Jag har också reagerat. Allt handlar om ekonomi och vinster.
    Jag håller med dig i det du skriver.
    Sedan en annan sak. Varför ska allt vara glutenfritt och laktosfritt? Det är också mycket lurendrejeri i. Faktiskt.
    Och det är inte nyttigt att utesluta, ifall man inte är konstaterat intolerant.
    Precis som du, finner jag min egen väg!
    Stor kram och efter en sen kväll, säger jag natti!

    1. Just nu vid besöket i butiken reagerade jag just fränst på all plast eftersom det är en miljöbov och för mig går det ekologiska och iljön ihop. Att sedan de ekologiska varorna ska resa så långt bidrar ju till annat. Dessutom vet jag inte om de är ekologiska eller ej. reagerade nu på tomaterna att det stod att de var ”kravmärkta”, ekologiska och importerade från Spanien. Hur vet vi om de är ekologiska.Icke!
      Att köpa närodlat är förstås bra men lite svårt under långa perioder i Sverige.
      Vi har våra vägar och visst kommer vi framåt.
      Stor kram och tankar till dig.

  10. Jag läste just en artikel om detta och lärde mig att ekologiskt inte är det samma som miljövänligt. Och där kommer ju plasten och flygresorna in. Vill man tänka på miljön, är närodlat alltid bäst, för även om maten inte är 100% ekologiskt odlad får vi i dag inte i oss så mycket ’bekämpningsmedel’ att det skulle vara farligt för oss eller miljön. Det har blivit en hype och en status kring detta med ekologiskt.
    Vad gäller gurkorna har jag för mig att de är inplastade för hållbarhetens skull… så att de inte skall skrumpna när vattnet dunstar ur dem. Närodlade gurkor är ju aldrig plastade.
    Ha en fin vecka! Hörde att det fortfarande är kallt i Stockholm.
    Kram!

    1. Nej, det har jag också läst. Men för mig hör det ihop. Jag försöker att handla närproducerat och i Spanien är det enkelt, men här är det ju svårt stora delar av året. Men när ”Bondens marknad” är på plats är jag det också. Och varorna ligger inte plastförpackningar. Väljer också det närproducerade framför det ekologiska som mnga gånger rest långt. Tänkte också på att närodlade gurkor inte är plastade. Köper nu vintertid en del frukt och grönt hos Urban Deli eller på Hötorget och försöker ta det som är ”i säsong”. Men just vintersäsongenär det inte det närodlade så tillgängligt.
      Idag ymning med snö här i Stockhol och -10.
      önskar dig en fin vecka.
      Kram!

  11. Gomorron Ditte! Oj, nu kom Susan igång! 😀 Jag har också en del funderingar runt det där med eco-produkter. Nåt som jag inte riktigt förstår hur det funkar är ”ecoparkeringen” på Alicante flygplats, men som en lydig medborgare väljer jag förstås det som är ekologiskt!

    1. Gomorron Leffe! En aning sen morron, men dock.
      Spännande med Susans tankar och kunskaper i ämnet.
      Jag har också klurat för den parkeringen och kanske finns ekologiska odlingar i närheten. Dock tveksamt och långsökt. Mest ett skämt, med tanke på allt flygbränsle. Men jag grunnar om det bara är elbilar som får stå där- Kanske finns en annn innebörd. Bra om du tar reda på det så vi slipper sväva i okunnighet.
      Här hemma i stockholm ymningr snöfall och -10. Bara för din kännedom.

  12. intressant detta … och jag tror vi tänker övervägande lika. Har funderat mycket på detta med plasten runt enstaka grönsaker – varje väl inslagen i plast … eller i plasttråg, extra förstärkt med mer plast! Jag försöker använda sunt förnuft och handlar övervägande efter säsong. mycket rotfrukter under vintern, men tomater köper jag inte alls så här års – bara möjligen för dekoration. Svensk frukt så länge det finns – och en sak jag funderat på är att om man köper importerade äpplen så står de sig betydligt längre i rumstemperatur än svenska. De svenska börjar skrumpna i skalet efter bara en vecka, medan importerade äpplen kan ligga flera veckor och se lika fräscha ut som när jag köpte dem … väldigt konstigt. Rött kött köper jag i stort sätt aldrig … bara svensk kyckling och svensk gris, men inte alltid ekologiskt …
    Mycket intressant kommentar från Susan … skulle vara kul att läsa mer av henne 🙂
    Tack för ett spännande inlägg Ditte!
    Kram

    1. Tack! Ja, Susan kan det här och fint att hon dlear med sig av detta. Ja, tomater så här års är ju ingen hit. DE smakar inget. Men nu har jag i Spanien i flera vekcor köpt de där närodlade tomaterna och se det är något annat. Bra smak! Här köper jag dem också medt för dekoration. Att köpa det som finns i säsong gör jag, men säsongen är kort för många varor här hemma.
      Nu var det just all plast jag reagerade på och det är ju en miljöbov det också. Och med tanke på det ekologiska rimar det illa. likaså att ekologiska varor flygs in. Och sen att jag ju inte alls vet hur bananerna odlas, läser bara vad som står på plastpåsen.
      Kram och trevlig tisdag.

      1. Betr. äpplen – skeppade äpplen har oftast ett tunt lager av nån sorts vax,
        som gör att dom håller sej längre. Om man gnider ett sånt äpple, blir det
        skinande, som när man vaxar möbler. Åtminstone efter vad jag förstår. 🙂
        Samma procedur äger rum med de långa engelska gurkorna.

        1. Detta har jag ocså tänkt på. Äpplena ska väl hålla sig. När det finns svenska äpplen/grönsaker/frukt och bär köper jag dem här, men så är det ju inte hela året, tyvärr. I Spanien köper vi ofta det som är närproducerat och det smakar ju så mycket bättre.

  13. Oj! Där kom Susan igång 😉

    Jag har också funderat på det där – hur vet man att det ÄR ekologiskt? Jag har alltid misstänkt att dom bara slår på priset… All plast känns himla onödig också. Men jag försöker köpa närodlat (läs Spanien när vi är här) så långt det bara går. Både när det kommer till kött och grönt.

    Ha en fin dag!

    1. Jadå! Och Susan har många goda tankar att dela med sig av. Jag är ju misstänksam till att allt är ekologiskt som det står på paketen. Och sen all plast, ibland dubbelt.
      I Spanien är det ju lätt att hela året köpa närodlat och det har ju en helt annan smak. Tänkte särskilt på det nu när jag köpt några tomater här hemma. Hitresta från Spanien. Men inte smakar de tomat….Köper jag den i Torre, eller annan plats där de odlas, så smakar de tomat.Och jag föredrar ju varor som inte rest så långt och plockats omogna.
      Önskar er också en fin dag.
      Här -10 och snöfall….

  14. Viktigt inlägg och många intressanta vinklingar i kommentarerna! Jag försöker köpa ekologiskt, främst när det gäller frukt och grönt, men har inte tänkt på att de är förpackade i så mycket plast! Jag har nog mest tänkt på odlingen, även om jag är medveten om att man inte alls gar någon garanti…..
    Jag tycker att just ekologiska morötter är godare i alla fall.

    1. Jag har funderat på detta då och då och reagerade extra på all plast runt om. Närodlat försöker jag handla den tid det går, men här hemma är det ju stora delar av året där frukt och grönt flygs in. Och jag vet ju inget om hur de utländska varornas odlas, vad som än står på förpackningen. Men visst är det bäst med allt som inte rest så långt och bättre smak. Men än bättre vore det i mitt tyckee utan omgivande plast.

  15. Ja du Ditte jag tänker nog rätt miljö i många lägen eller dom flesta, avskyr när det slösas med saker, tex när jag kom på jobb i går var alla lampor tända fast d var dag, papper hit o dit, nu kan ju papper återanvändas men plast som du nämner o frukt från andra länder, ja man kan nog gräva hur mkt som helst men jag är så noga jag kan 🙂 intressant inlägg kram å fin dag

    1. Och visst känns all plasten om varor i butiker som slöseri. Och en miljöbov är den också- Och att ta vara på miljön innebär ju så mycket som du skriver.
      Många tanker blir det om detta med eco, mat och miljö.
      Kram och trevlig tisdag.

  16. Grönsakerna är i och för sig ekologiska, men sen är dom oekologiskt förpackade. Jag har själv varit med om det här och bredvid ligger dom oekologiska tomaterna som man tar löst. Sen lägger man ju dom också i en plastpåse, men då går det åt mindre med plast per tomat. Jag tror det handlar om att ligger inte ekogrönsakerna i plast så blir det ingen ekologga som tillfredställer vårt eget ego.
    Hurra vad duktiga vi är 🙂

    1. Har också funderat i dina banor. Men jag vet ju inte om varorna jag köper är ekologiska heller. Blevlite fundersam när det på tomatförpckningen stod att det var ecotomater från Spanien och att de varkravmärkta. Kändes dubbelt. Dessutom var de billigare än övriga.
      Knepigt är det. SEn reser ju så här års även ecovarorna långt.
      När det går försöker jag handla närproducerat , men svårt så här års.

  17. Ser du fått många kommentarer till det här inlägget! Ett ämne som intresserar mig, men just nu har jag varken tid eller ork att läsa alla. Kanske återkommer jag senare ikväll.

    Jag köper alltid svenskt kött, när jag köper kött. Grönsaker… jag köper mycket rotfrukter så här på vintern, vet inte alltid varifrån de kommer. Helt klart irriterar jag mig på all plast. Äggplantor, varför ska de styckförpackas i sluten plast? Zucchini kan ligga öppet och man kan köpa så många man vill utan någon plast? Det har jag funderat på många gånger, men har aldrig gått till botten med det. Blir äggplantorna dåliga om de ligger utan ”omslag”? Duger inte papperspåse i så fall? Plus allt annat som är plastförpackat. Du som bor i Spanien emellanåt har säkert ett helt annat utbud med fräscha grönsaker, frågan är hur giftbesprutade de är? Å andra sidan så är de lika giftbesprutade när de kommer till oss – i plastförpackningar!

    Så ser jag nästan varje gång jag köper bananer att folk tar en plastpåse och stoppar ned sina bananer i! Varför? Jag tar en klase som de är till kassan. Jag kan säkert bli bättre än vad jag är på det här med plast och ”naturliga” varor utan gift. Antibiotikan i kött, främst från utlandet, tror jag kan hota antibiotikans framtid, plus överkonsumtion. Jag äter mycket vegetariskt nu för tiden så, jo, det blir en hel del ekologiskt för min del. Kan inte veta, men någon kontroll bör det vara för att det ska få kallas för ekologiskt, tänker jag.

    Det här är ett ämne som ligger helt rätt i tiden. Plastens användning måste reduceras. Vår planet mår inte bra och haven sägs vara ”fulla” med plast! Helt knasigt!

    1. Jag tror vi tycker väldigt lika här. Och att jag funderade vidare berodde på plasten jag såg på just de ekologiska varorna. I Spanien är ju det mesta närproducerat året om men så är det ju inte alls här. Men när det är säsong köper jag gärna det som är närproducerat. Inte vi heller äter mycket kött och då mest kyckling. Ibland när vi är på Åland så köper vi gårdskött och där vet bi att djuren gått ute och haft dte bra.
      Vad gäller det svenska ekologiska tror jag det är bättre koll. Men vad gäller de bananer som kommer från mellanamerika m.fl. länder så vet vi ju inte. Nu hängde jag också upp mig på att det här i butiken stod ekologiska spanska tomater och kravmärkta. Sedan förpackade i dubbla plaster. För mig hör det ekologiska ihop med miljötänket men detta med all plast känns inte adekvat.
      Men det finns många teorier och forskarna är ju inte överens.
      Antibiotikan i kött är ju ett gissel. Verkligen.

  18. Det där är verkligen en hopplös situation. Vi vill inte betala, vi vill ha bra mat som smakar som den ska, den ska vara fin och fräsch hela kedjan igenom. Den ekvationen går inte ihop.

    Plast är svårt. Den finns där, överallt. Jag återvinner så mycket jag kan (ja, de återvinner här i Spanien med), försöker att inte slösa men … Svårt.

    1. Visst känns det som en hopplös sits. Nu regerade jag mest på att just de ekologiska varona hade plastomslag och ibland dubbla. Och dessutom har de rest långt. För mig hör miljö och det ekologiska ihop en del och då stämmer det inte med så mycket plast och att de ekologiska varorna ska resa så långt. Plast har ju skadat våra hav så mycket så jag hoppas forskningen tar sig framåt och att mer lan återvinnas.
      Och frukt och grönt kan vi ju i Spanien köpa året runt utan att varorna reser så långt. Och jag ser mycket mindre plast runt dem.
      Visst är det svårt att inte slösa. Här hemma liksom i Spanien handlar jag närproducerat. Men i Sverige är det liksom inte å muycket som produceras sen höst, vinter och tidig vår av frukt och grönt.

  19. Hej på er.
    Jo – eko och plast ? Passar inte ihop för mig.
    Varför förpackas banan i plast ? Förpackning för banan finns redan: den kära guden uppfann bananskalan…
    När är det nog med ?

  20. Poängen med ekologiskt har att göra med att jordarna urhärdas av gifter och läcker ut ett överflöd av fosfor i tex. Östersjön. Användandet av NPK/gifter i längden gör att microlivet, maskarna och mycorrhiza/svamplivet i jorden dör. Dessa faktorer är väldigt viktiga för en levande jord. Utan dem så odlar vi mer eller mindre i ”död” jord och kan endast fortsätta odla genom att fortsätta tillsätta NPK/gift, en ohållbar negativ cykel. Maten som produceras i dessa gifter, får även sämre näringsämnen pga att de odlats i en ”död” jord. Men dessa gifter dödar inte bara microlivet i jorden, även bin och insekter i närheten blir drabbade, samt fosfor-läckage i vattnen, vilket i sin tur påverkar djurlivet i hav och sjö. Ekologisk odling handlar om att värna om miljön och vår jord på en grundläggande nivå, och är dessutom hårt kontrollerad med märkena, KRAV samt EU-lövet. Fråga dig vad du tycker är värst. Plast som går att återvinna, eller en död jord som om 50år kanske gör att vi kommer behöva odla vår mat i labb..

    Sen får matföretagen i stort gärna sluta producera varor i platsförpackning överlag. Men det skulle nog inte dröja länge innan de övriga skulle vägt upp för plasten runt ekologiska varor.

    1. Jag tycker det är viktigt med vår miljö och våra jordar. Är uppvuxen på landet i Västergötland. Jag hade mina funderingar mest om att vad gäller de importerade grönsakerna och frukterna så vet jag ju inte alls hur dessa odlas, här finns mig veterligen ingen direkt koll. Mycket kommer från länder utanför EU. Sen går inte all plast som används att återvinnas och mycket av plast en förstör för våra hav runt om i världen pch även i Östersjön. Vad gäller östersjön så är dte ju också så att de stora kryssningsfartygen tömmer sina tankar på internationellt Östersjövatten och där finns också en hel del av föroreningarna.
      Och plasten runt de ekologiska varorna, liksom runt övriga varor, kunde ju med fördel tas bort i butikerna.Men det jag reagerat på är att det i våra närbutiker i Stockholm oftare är plast runt de ekologiska varorna.
      Intressant och givande att få ta del av dina tankar och kunskaper och i grunden är vi helt överens.

  21. Mycket intressant inlägg! Hur kan man överhuvudtaget fundera på plast kring några grönsaker när man har sommarstuga i Spanien?!? Jag antar att ni flyger dit eftersom det finns funderingar kring parkeringen på flygplatsen. Sila mygg och svälja kameler … Det bästa du kan göra för miljö och klimat är att sälja sommarstugen (till en spanjor/ska som inte behöver flyga dit) och skippa flyget – eller flytta tid och stanna där. Bananer åker för övrigt båt, och tomater åker lastbil hit från Spanien. https://www.sverigeskonsumenter.se/vad-du-kan-gora/konsumera-hallbart/miljovanlig-mat/6-matvaror-som-fraktas-med-flyg/

    1. Tur vi är olika för det berikar.
      Vad gäller tomater från andra länder så skulle de ju hinna ruttna om de skulle åka bil. Och tänk miljön när ev. allt ska komma med lastbilar till Sverige och andra länder- Absolut idé att skippa importerade frukt och grönsaker till länder som kan odla själva med ditt sätt att se det. Delar inte det.
      Och vad gäller import från alla länder i Asien, Sydamerika och Afrika så är de ju inte bil som gäller-
      Å andra sidan skulle import av miljömässiga skäl upphöra i Sverige skulle mängder av människor drabbas av ett annat miljöproblem. Svält! Detta är ju många människors levebröd att exportera det vi vill ha.

      Vad gäller spanjorer så är det precis där som i Sverige. Man använder bilen till det mesta. Många spanjorer har sina sommarhus och sommarlägenheter långt från där de bor och bilen änvänds som transport- och bidrar geno
      För egen del har vi ingen bil,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *