Stockholm Trevligheter

Smak av Vietnam

16 mars, 2017

Visst är det trevligt att fira olika saker och det är något som Eva, min äldsta väninna, och jag har gjort såhär i mitten av mars ända sedan 1969, alltså i 48 år. Vi träffades när vi båda började på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm, hösten 1968 och har sedan dess hållit ihop. Vi är båda födda i mars och vårt första gemensamma firande hade vi i mars 1969 när vi tillsammans med övriga yngrekursare från GIH var två veckor i Hemavanfjällen för fjäll/skid och vinterutbildning. Åren har gått och men vänskapen bestått.

En bild från Hemavan i mars 1969 då jag fyllde 20 år. Tänk…..

Eva som också fyllde år i Hemavan och blev 21.

Vi brukar roa oss med att besöka olika restauranger när vi ses och ofta väljer vi asiatiska eftersom vi båda är väldigt förtjusta i asiatisk mat. Och gårdagens middag blev vietnamesisk. Vi har båda varit i Vietnam och är väldigt förtjusta i den maten som även har influencer från det franska köket och det kinesiska och utifrån det skapat sin egen mat som nu är speciell för just Vietnam.

Bún Bò Hué ligger i Vasastan, St. Eriksgatan 124, (mot Norrtull) och erbjuder genuin vietnamesisk mat i lugn miljö med väldigt bra service och där det läggs mycket omsorg på maten som serveras.  Restaurangens namn, Bún Bò Hué, är också namnet på en vietnamesisk soppa,  populär gatumatsom serveras i Huéregionen i centrala Vietnam och som äta alla tider på dygnet. Soppan kokas på en buljong  som ”gör” hela soppan och består av  buljong som kokas på kalv och märgben och där citrongräs, kryddig chiliolja och fisksås tillsätts och kokas med. Buljongen blir kryddig och där smakerna salt, sött och surt blandas.  I buljongen tillsätts sedan olika ingredienser som kan vara  tunt skivad oxfilé, runda risnudlar, bananblommor, olika örter och böngroddar.

Vi tittade länge på matsedeln  innan vi bestämde oss och givet var att vi ville prova restaurangens Bún Bò Hué. I övrigt blev det en blandad sallad med mango, rivna rotfrukter, gurka, örter, lotusstjälkar ,jordnötter och räkor. (Olika val finns) Färska vietnamesiska vårrullar ville vi också gärna ha och dessa innehöll mango, sallad, risnudlar, örter, räkor och små bitar av majskyckling. Båda rätterna  var väldigt fräscha och välsmakande.

Eva hugger in på soppan, Bún Bò Hué, en soppa som äts med pinnar och uljongen dricks direkt ut skålen. Sked medföljer om det känns enklare än pinnar- 

Till vänster väntar lättstekta kammusslor med citrongräs och ägg som panerats i grönt ris på att provas av oss.  Rättten serveras med örter, tomat, gurka och mango och  sötsur fisksås.  Till höger är ”soppan med nudlarna”. Allt var försvinnande gott.

Och visst blev kvällens besök här på restaurangen även en inre resa tillbaka till Vietnam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du Kanske Också Gillar

36 Kommentarer

  • Svara Veiken 16 mars, 2017 | 16:45

    Tänk så underbart när vänskapen består år efter år efter år. Det bästa är att vännerna väljer man själv. Matens alla ingredienser utom citrongräs får det att vattnas i munnen när jag läser om er lunch! Kram

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 18:20

      Visst är det så! Eva kom även på besök till oss i Peking och då hade hom fyra dagar att ”vifta på” och kom hela vägen. Och jag hann visa henne vårt Peking med det mesta av det bästa. Många skulle dragit sig öfr att åka så långt för så kort tid, men inte Eva.
      Vad gäller citrongräs finns mycket mat utan det och restaurangen verkar flexibel med det mesta.
      Gott var det och väldigt trevligt hade vi.
      Kram!

  • Svara Znogge 16 mars, 2017 | 17:00

    Roligt att er långa vänskap består och att ni fortfarande håller kontakten med varandra. Så mycket gott ni åt och jag måste säga att maten ser fräsch och tilltalande ut.

    Här blev det matsäck till lunch och min egentillverkade tonfisksallad kommer inte att gå till historien 😉

    Kram och trevlig kväll!

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 18:18

      Vi har verkligen hållt ihop inder många år. En verkligt fin vänskap som jag är väldigt glad över.
      Den här vietnamesiska restaurangen är väl värd att lägga på minnet om man tycker om vietnamesisk mat. Allt var väldigt fräscht, gott och vällagat och med bra service.
      All mat/matsäck går inte till historien men jag vill minnas att du under födelsedagshelgen åt mycket gott och det kanske kompenserar.
      Trevlig kväll.
      Kram!

  • Svara Comsi Comsa 16 mars, 2017 | 17:24

    Så gott det ser ut och jag gillar också asiatisk mat, allt utom rå fisk… 🙂
    Vilken dag vi har haft, tycker det känns lite konstigt med dessa varma vindar
    – fast jag vänjer mig gärna, hihi…

    Kram ♥

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 18:14

      Det var verkligen gott och en restaurang jag verkligen kan rekommendera.
      Och visst har det varit en fin dag här i huvudstaden och här blev det en långpromenad längs vattnet. Skönt med vårkänsla.
      Kram!

  • Svara Ama de casa 16 mars, 2017 | 17:45

    Åh vad roligt med en sån lång och hållbar vänskap! Fantastiskt 🙂

    Jag älskar också vietnamesisk mat, och många andra asiatiska varianter också. Tycker det är synd att det finns så litet utbud här i Torrevieja – ja, förutom kineser då.

    GRATTIS såhär i födelsedagsmånaden! Nästan hälften kvar, ju! Perfekt att vara född i en månad med 31 dagar, stackars dom som är födda i februari… 😀

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 18:13

      Vi har haft mycket roligt ihop under åren och vi fortsätter med det. Jätteroligt att äta sig genom ”världen” och
      att hamna i Asiens, matkulturer är alltid en höjdpunkt.
      Visst är det bra med en födelsedagsmånad som innehåller 31 dagar och jag vill minnas att din månad också har det.

  • Svara BP 16 mars, 2017 | 18:20

    Vilken härlig tradition att fira era födelsedagar tillsammans sedan 1969! En äkta tradition skulle jag vilja säga.
    Det roliga är att min frissa ligger mittemot Bún Bò Hué, som ju är relativt nyinflyttad i lokalen. När jag jobbade på St. Eriksgatan gick vi ofta till ”vietnamesens” företrädare – två thai-restauranger, som också var väldigt bra.
    Så för två veckor sedan när ag dade varit hos frissan bestämde jag mig att testa Bún Bò Hué. Maten var mycket god och den kvinnliga ägaren otroligt trevligt.
    Färska vårrullar är ju såååå goda, liksom soppan, som jag ofta fastnar för.

    Nu är det bara frågan vilken vietnams vi gillar bäst – Nem Nem Quan eller Bún Bò Hué? Inte lätt, men jag tror jag satsar på Nem Nem Quan.

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 19:21

      Visst är det en bra tradition! Men vi ses ju också däremellan förstås.
      Vad roligt och vilket sammanträffande att du också varit här. Har fär mig nu att jag läste om det i din blogg, men var inte säker på namnet. Nem Nem Quan tycker jag också om men den känns kanske lite mer ”trendig” och ibland när jag varit där kvällstid tycker jag att det känts lite stressigt. Så var det inte alls på Bún Bò Hué. Väldigt lugnt och behagligt.
      Men båda är väldigt bra.

  • Svara Eva 16 mars, 2017 | 18:51

    Go kväll …va roligt med vänskap som varar, min dotter har en barndomsvän 🙂 jag vet ju att du är lite förälskad i den del av världen va? gott & trevligt en bra kombo kram o fin kväll <3

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 19:16

      Asien gillar jag verkligen och jag har ocksårest runt där mycket. Och maten har ett extra utrymme i mitt hjärta.
      Och gammal vänskap är härligt.
      Kram!

  • Svara Christel 16 mars, 2017 | 19:34

    Go kväll Ditte! Låter helt underbart med så lång vänskap ,,själv har jag 26 år med min äldsta vän. Men lika roligt med nya vänner! Väldigt roligt att få träffat dig.! Men åh vad gott allt såg ut o så trevlig att gamla minnen kom tillbaks, Nu är vi inbjudan till vår nyfunna granne som är från Thailand …mums för thaimat .Ha det gott Kram

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 23:04

      God sen kväll! Jag är väldigt glad över vår långa vänskap och du har ju ockås en vän du hållit ihop med länge. Och visst är det fint med nya vänner osm tillkommer och det ena utesluter ju aldrig det andra.
      Vad trevligt med nyfunna vänner från Thailand och kanske slår ni runt på thaimat. En annan favorit hos mig…
      Ha det gott. Undrar så hur det lir med markanden imorgon….Tänker på er.
      Stor kram!

  • Svara FREEDOMtravel 16 mars, 2017 | 19:36

    Du är fortfarande lik dig från bilden i Hemavan! Maten ser god ut!!! Jag har aldrig varit där, men många gånger på Nem Nem Quan på Söder 🙂 Också bra!

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 23:00

      Roligt att du kan se en likhet från vintern 1969 i Hemavan och hur jag ser ut idag. Åren har gått. Och fort.
      Nem Nem Quan har vi ocså varit på några gånger och det är alltid bra. Men testa gärna vid tillfälle Bún Bó Hué i Vasastan, väl värd ett besök och väldigt lugnt och behagligt med mycket god och genuin vietnamesisk mat. (I vårt tycke.)

  • Svara Fia 16 mars, 2017 | 20:17

    Vilka fina flickor i Hemavan! Så roligt att kunna behålla kontakten och vänskapen i alla år, förstår att det är härligt att ses. Att äta asiatiskt verkar helt rätt och det finns ju ett antal att välja på i Stockholm, ser verkligen läckert ut!
    Och förra inlägget från Tibet – underbart att läsa!
    Kvällskram!

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 22:54

      Ja, du ”Those were the days…” Roligt har vi haft under åren och och har så fortfarande. Just asiatisk mat tycker vi båda om så det blir gärna det och Stockholm har mycket bra att bjuda på vad gäller det.

      Tibetresan är ett minne för livet och så väldigt annorlunda. Jätteglad att vi fick möjligheten attåka dit.
      Kram i sena kvällen.

  • Svara Emma, Sol som sol? 16 mars, 2017 | 21:03

    Vad roligt, det är ganska exakt 20 år då mellan dig och mig. Jag har ju dock oturen (enl Ama) att fylla i februari. Själv tycker jag att det är en väldigt bra månad förutom att jag i år lyckades vara sjuk då. Suck. Grattis till dig i för- eller efterskott.

    Maten ser ju hur god som helst ut. Ser fräscht ut med så mycket grönsaker. Däremot undrar jag om jag skulle få med mannen min, de verkar blanda i frukt i maten och det är BIG NO-NO! i hans värld.

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 22:51

      Tackar! Ja, man blir förvisso äldre och jag har några dagar kvar i nuvarande ålder.
      Vad gäller antal dagar i en månad gör ju inte de så mycket, Det viktiga är ju hur man disponerar sin tid. För egen del tar jag gärna de tillfällen jag kan att göra roliga saker och det helt oavsett månad.
      Vad gäller frukt i maten så kan man säga till och slippa det. Inga problem här alls. Likaså med allergier och amdra önskemål, bara att meddela.
      Maten var verkligen god och efetrsom jag varit i Vietnam ett par gånger så kände jag mig här hemma smakmässigt.

  • Svara Primrose 16 mars, 2017 | 21:05

    Kunde inte kommentera hos dig förut, men ser nu att det går ,-)
    Tack för fina kommentarer hos mig.
    Så himla kul att er vänskap består!
    Mysigt ni har tillsammans ,-)
    Det är värt mycket med sådan vänskap, fina bilder, kul att se dig som 20åring.
    Ha det fint KRAM från mig Primrose ,-)

    • Svara Ditte 16 mars, 2017 | 21:49

      Oj, då! Hmmm- Trist! Undrar varför det inte gick att kommentera. Får ta en titt på det.
      Väldigt roligt med denna gamla vänskap och och vi har fortfarande väldigt trevligt tillsammans.
      Och många år har vänskapen bestått och vi hoppas på ytterligare många år.
      Sen kan man ju se tillbaka och undra vart åren tagit vägen. Men försvunnit har de.
      Stor kram!

  • Svara Susjos 16 mars, 2017 | 23:48

    Grattis på din födelsemånad, har födelsedagen redan varit? En sån trevlig date med din väninna. Å jag tror inte att jag ätit vietnamesisk mat någon gång, det ser otroligt gott ut! Men frågan är om jag får med min man???
    Kram och sov gott!

    • Svara Ditte 17 mars, 2017 | 11:14

      Tackar! Nej, ännu ingen födelsedag men det är rätt månad .
      Vi brukar fira våra födelsedagar så här lite extra genom att gå ut och äta och vi tycker båda om asiatisk mat och väljer gärna sådana restauranger för att fira födelsedagarna.
      Kanske kan du ta med en väninnna hit för restarurangen är väl värd ett besök. (Enkelt att ta buss 515 till Sveavägen eller Odenplan och promenera hit.)
      Kram!

  • Svara Marja 17 mars, 2017 | 01:00

    Allt låter så himla gott. Måste nog besöka den restaurangen nästa gång jag kommer till Stockholm. Har skrivit upp adressen. 🙂
    Ha en trevlig helg!
    Kram!

    • Svara Ditte 17 mars, 2017 | 11:10

      Allt var väldigt gott och fint upplagt och att det här är en lugn och stressfri miljö gillas också. Inte alltid fallet på Stockholmsrestauranger.
      Jag tror helt klart att du skulle tycka om att äta här.
      Kram!

  • Svara Marina 17 mars, 2017 | 02:33

    Visst är det fantastiskt med sådan vänskap! Det är verkligen något värt att vårda ömt. Vi är ett gäng som har hållit ihop sedan vi var 20 och vi har barn som är jämngamla och det är så fantastiskt att ha den vänskapen, vänner som alltid finns där och som man känner så väl att det inte finns några hemligheter kvar utan allt är precis som det är.
    Tack för ytterligare ett restaurangtips. Nu börjar jag inse att det får bli många resor till den kungliga huvudstaden då jag kommer hem tillbaka.

    • Svara Ditte 17 mars, 2017 | 11:08

      Vad roligt att du också har ”gamla” vänner. Och visst är det fint med en vänskap som stått sig så länge och fortfarande gör det.”Allt är precis som det alltid varit”. Så skönt!
      Den här vietnamesiska restaurangen känns genuin och maten verkar inte alls vara tillrättalagd som den ofta kan vara . Det är en vietnamesisk familj som driver den och det märks på maten som är tillagad med stor kärlek-
      Tror helt klart du skulle tycka om den.

  • Svara wiolettan 17 mars, 2017 | 08:49

    Roligt med vänskap som består över åren. Dom ska man vara rädda om. Det är så mysigt att ha någon som man kan dela allt med och skratta och ”snacka”. Jag har haft flera, men många har lämnat detta jordeliv.
    Mycket med god mat ser det ut som. Men att äta med pinnar har jag inte tålamod till. Försökte en gång på en japansk restaurang, gick inte bra.
    Som jag hörde någon säga på TV häromdagen: ”Varför använda pinnar att äta med då kniv och gaffel är uppfunna”. Roligt, eller?
    Önskar dig en trevlig dag.
    Varm kram.

    • Svara Ditte 17 mars, 2017 | 10:52

      Jag är så glad för vår vänskap och mycket roligt har vi haft genom åren och hoppas att vi får dela många år ännu.
      Man måste inte äta med pinnar, kniv och gaffel kommer också med. Jag har rest en del i ASien innan vi flyttade till Peking och trändae då på att få till det. Men i THailand är det sked och gaffel som oftast gäller. Jag hörde också detta på tv och log gott.
      Önskar dig det bästa.
      Kram och trevlig fredag.

  • Svara Tove Olberg 17 mars, 2017 | 12:25

    Så gott med den maten!
    Du har fint materiala till en vän-lig kokbok du Ditte!
    Vänskap som växer över tid är en speciell vänskap, en kan ta vid från förra mötet och båda har sitt långa perspektiv på sig själv och det gemensamma och så är en sin egen tillsammans, även om en är varsin och kanske inte är lika i allt.
    Underbar läsning säger jag som i dag har haft 1,5 timmes långprat på telefonen med Arvikaväninnan!
    Trevlig helg och hälsa B!
    Stor kram!
    Ps- Du får uppdraget att vara fotograf då du kommer upp till utställningen! (och maten 🙂

    • Svara Ditte 17 mars, 2017 | 19:33

      Vi hade en väldigt trevlig kväll men fin samvaro, mycket prat och väldigt god mat. Och min gamla vänskap med Eva betyder mycket för mig. Samtidigt är jag också så glad över att nya vänner kommer in i mitt liv och berikar mig. Känne rmig lyckligt lottad.
      Så fint med ett långt samtal med din Arvikaväninna och kan förså att ni hade stort utbute båda två av det.
      B hälsar tillbaka.
      Vad gäller fotograferandet till din utställning känne rjag mig hedrad. Har då ed ännu en kamera i storlek större.
      Stor kram!

  • Svara TantGlad 17 mars, 2017 | 19:07

    Vad kul att ni fortfarande har vänskap efter så många år som 48 år, och det måste ju betyda nåt. Riktiga vänner består kul att ni delar intressen äxo. Men vet du….när du beskriver mat blir jag sååå hungrig så nu tar jag och säger hej och trevlig helg till dig. Hoppas du får en fin helg.
    varma vårkramar.

    • Svara Ditte 17 mars, 2017 | 19:22

      Gammal vänskap är fin och vi har haft och har fortfarande mycket roligt och trevligt tillsammans.
      Önskar dig ocks en fin helg.
      Vårkramar till dig från mig.

  • Svara Bosse Lidén 23 mars, 2017 | 16:10

    Mysigt att läsa om vänskap som består genom så många år. <3 Jag önskar er flera gemensamma år till.

    • Svara Ditte 23 mars, 2017 | 16:56

      Tack! Ja, gammal vänskap är fin och även trevligt och givande med ny.

    Kommentera